U Japanu žene desetljećima održavaju liniju tako što za doručak jedu dva kuhana jaja, tost i piju kavu.
Kod nas je ova dijeta poznata pod nazivom 'medicinska', a oni koji su je prakticirali, kažu da su u tjedan dana smršavili do 5 kilograma.
Jaja su izvanredan izvor nutrijenata te jedno ovisno o veličini ima 4.5 do 6 grama proteina, a polovica se nalazi u bjelanjku. Većina masti u ovoj namirnici su nezasićene masne kiseline.
Jaja su odličan izvor kolina, luteina, željeza, riboflavina (vitamina B2), folne kiseline, biotina, vitamina B12, vitamina D te vitamina E. Osobama s manjkom željeza se preporuča konzumacija žumanjka, a važno je pripaziti na jedno kod uključivanja ove namirnice u svakodnevnu prehranu.
Naime, jedno jaje ima i do 185 grama kolesterola ovisno o veličini pa se ne preporučuje osobama s povišenim kolesterolom. Jaja pozitivno utječu na kardiovaskularni sustav i smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara, poboljšavaju funkcije i zdravlje mozga. Također, važna su za zdravlje očiju, kože, kose i noktiju.
Ipak, prije nego što krenete na dijetu s kuhanim jajima, dobro je posavjetovati se sa svojim liječnikom ili nutricionistom. Kod ove dijete je doručak isti svaki dan: jedna naranča, jedan dvopek, jedna šalica čaja ili kave bez šećera.
Ovako izgleda ostatak jelovnika:
1. dan
Ručak: 1 naranča, 1 kuhano mlijeko, 1 kiselo mlijeko
Večera: 2 rajčice, 2 kuhana jaja, pola glavice zelene salate
2. dan
Ručak: 1 naranča, 1 kuhano jaje, 1 kiselo mlijeko, 1 šalica čaja ili kave
Večera: 125 g mljevenog mesa, 1 rajčica, 1 naranča, 1 dvopek
3. dan
Ručak: 1 naranča, 1 kuhano jaje, 1 kiselo mlijeko, 1 glavica zelene salate
Večera: 125 g mljevenog mesa, 1 rajčica, 1 naranča, 1 šalica kave ili čaja
4. dan
Ručak: 125 g mladog sira, 1 naranča, 1 dvopek
Večera: 125 g mljevenog mesa, 2 rajčice, 1 jabuka, 1 dvopek
5. dan
Ručak: 200 g kuhanog mesa ili ribe, 1 rajčica, 1 dvopek
Večera: 500 g kuhanog povrća (mrkva, cvjetača), 1 kuhano jaje