Novo istraživanje sa Sveučilišta Columbia ukazuje na važnost taurina, aminokiseline koja ima različite uloge u ljudskom tijelu. Pokazalo se da njegova razina opada s godinama, a posebno je drastičan pad nakon 60. godine života.

Glavni izvori taurina su proteini životinjskog podrijetla, iz mesa, ribe i mliječnih proizvoda. Može se naći i u nekim vrstama morskih algi. Naše ga tijelo može proizvesti i iz drugih aminokiselina.

Meso.
Shutterstock 

'Naše istraživanje pokazuje da je taurin eliksir života i pomaže nam da živimo dulje i zdravije', rekao je Vijay Yadav, jedan od vodećih autora studije. Otkrio je važnost taurina tijekom istraživanja osteoporoze i zaključio da ima ključnu ulogu u regulaciji rasta kostiju.

Druge studije su pokazale da taurin utječe na imunološki sustav, probleme s pretilošću i živčani sustav. Kod osoba od 60 godina koncentracija taurina je 80 posto manja nego kod petogodišnjeg djeteta.

Tri stvari koje žene čine starijima
Shutterstock 

Istraživači isprva nisu bili sigurni je li pad razine taurina samo posljedica starenja ili mu aktivno pridonosi. Pokusi na životinjama pokazali su da dodatak taurina produljuje životni vijek za više od deset posto.

Taurin također potiče stvaranje matičnih stanica u nekim tkivima, smanjuje oštećenje DNA i pomaže tijelu da ima više energije.