Čak 30 do 50 posto žena iskusit će inkontinenciju mokraće. Deset posto njih mlađe je od četrdeset godina! Opća slabost mišića dna zdjelice, trudnoća, stanje nakon vaginalnih porođaja ili slabost vezivnog tkiva zbog genetskih promjena ili hormonskih promjena u menopauzi, neki su od razloga nastanka inkontinencije o kojoj se – najčešće zbog nelagode, ali i neznanja – šuti. S obzirom na to da urinarna inkontinencija izrazito ograničava kvalitetu života žena i često ih sprječava u svakodnevnim aktivnostima, mnoge shvate da problem neće proći sam od sebe i da im je potrebna liječnička pomoć.

Bezbolno i ugodno

S obzirom na to da kirurško liječenje nije potpuno uspješno, važni su prevencija i jačanje mišića zdjelice kako bi se smetnje odgodile. U Specijalnoj bolnici Podobnik, koja je u javnosti najpoznatija kao privatno rodilište, a zapravo je ustanova u kojoj se u cijelosti brinu o intimnom zdravlju žena, ovaj problem liječe najsuvremenijim metodama.
“Već se dugi niz godina bavimo isključivo ženskim zdravljem, a osluškujući potrebe pacijentica, uveli smo inovativne vulvovaginalne tretmane ginekološkim uređajima DAFNE i EVA koji su bezbolni i ugodni te brzo pomažu u rješavanju brojnih problema intimnog zdravlja. Kako je riječ o ginekološkim uređajima, terapija se odvija kroz vaginalne sonde”, pojašnjava dr. Petra Podobnik, specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist humane reprodukcije, napominjući kako se nakon tretmana osoba odmah može vratiti uobičajenim aktivnostima. U njihovu Centru za intimno zdravlje EVA tretmani vagine i vulve najčešće se izvode do pet tretmana svaka dva tjedna, dok se DAFNE mogu izvoditi jednom do dva puta tjedno, ovisno o indikaciji, odnosno pet do deset tretmana. Najuspješnija je kombinacija tretmana, a paketi se prilagođavaju individualnim potrebama. Koja je osnovna razlika između tehnologije EVA i DAFNE?

dr. Petra Podobnik, specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist humane reprodukcije
Robert Gapšert dr. Petra Podobnik, specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist humane reprodukcije


Uređaj DAFNEsinergija je fotobiostimulacije (LED), elektrostimulacije i elektrobiostimulacije. Fotobiostimulacija pojačava staničnu metaboličku aktivnost, mikrostruja potiče stvaranje i sintezu kolagena te zacjeljivanje ožiljaka nakon tretmana laserom, a funkcionalna elektrostimulacija pozitivno utječe na mehanizme regeneracije i neurofiziološke procese.

Vaginalna rejuvenacija

“EVA djeluje na principu VDR tehnologije – vaginalne dinamičke radiofrekvencije koja je trenutačno najnaprednija radiofrekvencija na tržištu. Revolucionarna biofizikalna tehnologija ciljano odašilje valove energije u određeni sloj tkiva i može doprijeti do najdubljih slojeva. Inovativni uređaj EVA ima vidljiv učinak na poboljšanu hidrataciju, reaktivira mikrocirkulaciju, potiče sintezu kolagena i elastičnost. Ta svojstva ublažavaju genitourinarni sindrom menopauze (GSM), opuštenost vaginalnih mišića i neophodna su za proces vaginalne rejuvenacije.
Oba uređaja imaju jedinstvenu mogućnost elektroporacije pa određene molekule, poput hijaluronske kiseline, tijekom tretmana možemo direktno aplicirati u tkivo” pojašnjava dr. Podobnik.
Svaka životna dob može nositi određene tegobe povezane s intimnim zdravljem. Nakon višestrukih vaginalnih porođaja česta je opuštenost mišića rodnice, dok je u menopauzi izražena atrofija, stanjenje sluznice rodnice, što vodi suhoći i osjećaju peckanja i osjetljivosti te stenozi rodnice. Posljedica je nezadovoljstvo i neugodnost u intimnoj regiji, neželjeno ‘bježanje mokraće’ i ograničavanja svakodnevnih aktivnosti i vježbanja.
“Drugi važni problemi su učestale vaginalne infekcije, lichen sclerosus (svrbež, bolnost i osjetljivost kože vulve), bolni i neugodni spolni odnosi ili određene postoperativne rane ili ozljede rodnice i vulve. Kod svih njih kombinacijom tretmana DAFNE i EVA može se postići izrazito poboljšanje, a kod većine žena i potpuni nestanak problema”, pojašnjava dr. Podobnik.

Podobnik.jpg
Robert Gašpert 

Više od rodilišta

Tijekom 16 godina rada u Specijalnoj bolnici Podobnik predano su razvijali individualiziran i brižan pristup svakoj pacijentici pa su prepoznati kao vrhunsko mjesto za praćenje trudnoće i porođaja. Zahvalni su, kaže dr. Podobnik, na više od 6500 majki koje su im poklonile povjerenje u posebnim trenucima svoga života. Počevši od redovitih ginekoloških pregleda, preko svih vrsta malih zahvata, minimalno invazivne ginekološke kirurgije do kompleksnih ginekoloških operacija, sve se to može uspješno obaviti u Specijalnoj bolnici Podobnik.
“U dvije moderno opremljene operacijske dvorane izvode se ginekološke operacije (abdominalna i vaginalna histerektomija, adneksektomija), operativni postupci u liječenju statičke inkontinencije i defekata dna male zdjelice, endoskopske ginekološke operacije (laparoskopija, histeroskopija), manji ginekološki zahvati (konizacija, LETZ konizacija, punkcije ciste, kiretaže) te sve vrste korektivnih i plastičnih ginekoloških zahvata. Imamo velik tim liječnika svih specijalnosti te primalja i sestara koji su uz naše pacijente 24 sata sedam dana u tjednu”, kaže dr. Podobnilk.

Vrijedan tim Specijalne bolnice Podobnik
privatni arhiv Vrijedan tim Specijalne bolnice Podobnik

Popust u mjesecu intimnog zdravlja

Na tržištu ima dosta opcija koje se mogu koristiti u liječenju problema ženskog intimnog zdravlja, pa i urinarne inkontinencije, ali u Specijalnoj bolnici Podobnik tražili su manje invazivne regenerativne metode. EVA i DAFNE djeluju komplementarno na sve probleme s kojima se žene mogu suočiti u intimnom zdravlju.
Tijekom tromjesečnog probnog razdoblja uređaje su testirali na ženama koje su se dobrovoljno prijavile za tretmane te dokazali uspješnost postupka. Drugi važan faktor bio im je, kaže dr. Podobnik, utvrditi da su tretmani brzi i bezbolni te da nemaju nikakvih neželjenih posljedica. Osim liječenja postojećih tegoba, ovakvi tretmani izvrsna su prevencija poremećaja koji mogu nastati nakon porođaja i u menopauzi. U Specijalnoj bolnici Podobnik osigurali su u lipnju popust od 30 posto na pakete tretmana EVA i DAFNE.

*Sadržaj nastao u suradnji sa Specijalnom bolnicom Podobnik.