U Hrvatskoj se oko 500 osoba godišnje suoči s dijagnozom melanoma, zloćudnog tumora kože koji nastaje iz melanocita – specijaliziranih stanica koje proizvode melanin. Čak 30% osoba u našoj zemlji kojima je postavljena ta dijagnoza umre od ove bolesti i po tomu smo u samom vrhu Europske unije. Izbjegavanje sunca kad je ono najjače, korištenje preparata koji štite kožu od UV zraka i redoviti pregled madeža generalne su preporuke za zdravlje kože. Pregled madeža danas se može obaviti najsofisticiranijom tehnologijom pa se sumnjive promjene mogu prepoznati u najranijoj fazi. O zdravlju kože i Foto Finderu, zlatnom standardu u dermoskopiji koji preporučuju vodeći svjetski dermatolozi, razgovarali smo sa stručnjacima iz Poliklinike Sokol.
“Sustavom Foto Finderom pratimo razvoj svakog madeža, kao i opće stanje kože cijelog tijela. To je potpuno automatizirani sustav za ranu dijagnozu raka kože i praćenje kožnih promjena, a pregled traje svega nekoliko minuta. Ovaj dermatoskopski sustav ima kameru visoke rezolucije za snimanje i analizu kože, što dermatolozima omogućuje detaljan pregled i praćenje promjena u strukturi madeža. Zahvaljujući specijaliziranom softveru, Foto Finder može prepoznati potencijalno opasne promjene koje mogu upućivati na melanom ili druge vrste raka kože”, pojašnjava dr. med. Jadranka Sokol, spec. dermatologije i venerologije iz Poliklinike Sokol, napominjući kako se uređaj koristi i za dijagnostiku brojnih drugih dermatoza.

Poliklinika Sokol
privatni arhiv dr. med. Jadranka Sokol, spec. dermatologije i venerologije iz Poliklinike Sokol

Uređaj čuva sve snimke, što omogućuje jednostavnu usporedbu starijih i novijih fotografija madeža. Ova tehnologija znatno povećava preciznost dijagnoza i smanjuje potrebu za nepotrebnim biopsijama. Pacijentima pruža veću sigurnost jer znaju da se promjene na njihovoj koži pažljivo prate.

“Ovaj uređaj predstavlja važan napredak u dermatološkoj praksi i preventivnoj medicini pa ga rado koristimo i preporučujemo”, kažu u Poliklinici Sokol.
Dijagnostika i praćenje madeža dermatoskopom ili Foto Finderom samo je jedna od usluga u području opće dermatologije u Poliklinici Sokol, gdje brojni pacijenti dolaze i zbog liječenja akni. Akna je najčešća dermatoza u svijetu, posebno u razvijenim zemljama, gdje je učestalost veća od 85% u dobi od 15 do 18 godina, podjednako kod žena i muškaraca. Nekada se mislilo da je u tinejdžerskoj dobi to problem koji dođe i prođe i nije se puno interveniralo, ali u današnje vrijeme akne se uspješno liječe u svakoj dobi. Naime, sve je više i odraslih koji se bore s tim problemom. Što je raniji početak akni, teži je i dulji tijek bolesti. Budući da su akne multifaktorijalna bolest, u nastanku je, uz genetsku predispoziciju, važan utjecaj hormona, stresa, lijekova, prehrane i nanošenje na kožu neadekvatnih lokalnih pripravaka, savjetuju u Poliklinici Sokol.

Foto Finder
privatni arhiv Foto Finder ima kameru visoke rezolucije za snimanje i analizu kože, što dermatolozima omogućuje detaljan pregled i praćenje promjena u strukturi madeža

“Preporučuje se nekoliko ključnih koraka u pravilnoj njezi i liječenju akni. Prvi je pravilna higijena lica koja uključuje nježno čišćenje kože do dva puta na dan blagim sredstvom za čišćenje koje ne isušuje kožu. Upotreba proizvoda s aktivnim sastojcima poput benzoil peroksida, azelaične kiseline ili salicilne kiseline može pomoći u smanjenju akni. Benzoil peroksid ubija bakterije koje uzrokuju akne, a salicilna kiselina pomaže u odčepljivanju pora. Dermatolozi često preporučuju i retinoide koji pomažu u sprečavanju začepljenja folikula i smanjenju upala. Za teže oblike dermatolozi mogu propisati oralne antibiotike, hormonsku terapiju ili isotretinoin”, kažu u Poliklinici Sokol.

Ovisno o stupnju i ozbiljnosti bolesti, preporučuju se tretmani poput kemijskih pilinga, redovno čišćenje lica ili laserske terapije koji mogu pomoći u smanjenju ožiljaka, poboljšanju teksture kože, ali i smanjiti mogućnost nastanka novih upalnih procesa i akni. Tinejdžerima se također savjetuje izbjegavanje stiskanja ili diranja akni jer to može dovesti do upala i ožiljaka. Pravilna prehrana i hidratacija također su važni za održavanje zdrave kože. Kod osoba koje u prehrani izbjegavaju mlijeko, žitarice i šećer primijećen je izostanak akni, čak i u vrhuncu puberteta. Konačno, redoviti posjeti dermatologu omogućavaju individualizirani pristup i prilagodbu tretmana ovisno o potrebama kože svakog tinejdžera.

Anti-age revolucija

U Poliklinici Sokol kažu kako se u praksi često susreću s raznim alergijskim, virusnim, bakterijskim i gljivičnim bolestima kože. Učestale su i spolne bolesti te problemi vezani uz pojačano ispadanje kose, a neizostavan dio njihova posla su i anti-age tretmani. Tretmani laserom, kemijski pilinzi, mezoterapija, radiofrekvencija (INDIBA) i, dakako, svjetska senzacija HydraFacial, neki su od najpopularnijih. HydraFacial kao svojevrstan piling dubinski čisti i hidratizira kožu. Ovaj profesionalni postupak može pomoći u liječenju raznih stanja kože, kao što su suhoća, proširene pore i plitke bore. Tretman pomaže poboljšati teksturu, ton i izgled kože, a sve zbog dubokog pilinga koji čisti pore i uklanja površinske mrtve stanice, što omogućuje bolje prodiranje seruma za lice prilagođenih vašem tipu kože.

*Sadržaj nastao u suradnji s Poliklinikom Sokol.