Estetika i dentalna protetika idu ruku pod ruku, jer osmijeh je prvo što primijetimo na drugima. No kad je estetika narušena, osim što to dodaje godine, jako utječe i na samopouzdanje osobe koja se skriva umjesto da se široko i srčano smije.
“Lijepi zubi svakako su dio svježeg i mlađeg izgleda, a karakteriziraju ih svijetla boja, veličina koja pristaje licu i, naravno, zdravlje. Izbjeljivanje zuba je prvi i najmanje invazivni postupak kojim se postiže anti-age efekt. Dakako, kad pacijent želi nešto konkretno promijeniti na zubima i licu, odabrat će ljuskice, protetski nadomjestak tanak poput ljuske jajeta koji se trajno postavlja na prednju površinu zuba, bez utjecaja na zubno meso. Ove metode mogu se kombinirati. Mnogi pacijenti odlučuju se na ugradnju ljuskica na prednje zube gornje čeljusti, a ostale zube u gornjoj i donjoj čeljusti izbjeljuju”, kaže Elena Štimac Vukojević, dr. med. dent., specijalistica dentalne protetike iz Štimac Centra dentalne medicine.

Elena Štimac Vukojević, dr. med. dent., specijalistica dentalne protetike
privatni arhiv Elena Štimac Vukojević, dr. med. dent., specijalistica dentalne protetike


Postoji nekoliko načina izbjeljivanja zubi prije postavljanja ljuskica, a jedan od učinkovitijih je izbjeljivanje zubi udlagama. Ovaj tretman, naglašava dr. Štimac Vukojević, nužno je napraviti prije postavljanja ljuskica jer se one ne izbjeljuju. Njihova boja određuje se nakon tretmana izbjeljivanja.
Keramičkim ljuskicama postižemo najljepšu i najveću promjenu kad je riječ o estetici osmijeha. S pomoću njih možemo promijeniti oblik, veličinu i boju zuba, što definitivno utječe na estetiku cijeloga lica. Pacijent svoj problem tako rješava za sljedećih više od deset godina, a ljuskice predstavljaju odlično i trajno rješenje s kojim čovjek živi kao da su oduvijek njegove”, kaže dr. Štimac Vukojević, dr. med. dent., napominjući kako je važno maksimalno se posvetiti svakom pacijentu i ponuditi mu najbolje rješenje njegova slučaja. Naime, pacijenti ponekad imaju nerealne zahtjeve ili se isključivo vode trendovima, zaboravljajući da su zdravlje i funkcionalnost primarni.
“Slažem se da je estetika važna, ali ne odstupam od postulata struke, gdje je funkcija na prvom mjestu. Naravno, uvijek postoje pacijenti koji inzistiraju na umjetno ravnim zubima. Takva estetika potpuno odstupa od prirodnog oblika zuba, baš kao i pretjerana bjelina. Razumijem da se u današnje vrijeme trendovi brzo mijenjaju te da se često dotaknu i estetske stomatologije, ali važno je imati na umu da zube nosite godinama i da oni ne bi smjeli biti u središtu prolaznih trendova”, kaže ova stručnjakinja.

Što kada kost nema volumen i kvalitetu za konvencionalni implantat?

Nedostatak zuba jedan je od najčešćih razloga dolaska pacijenata u dentalne klinike. Prijašnje generacije nedostatak zuba mogle su riješiti isključivo mobilnim protezama, ali napretkom tehnologije razvijena su moderna fiksna rješenja, odnosno dentalni implantati. Dobar volumen kosti te zdrava i kvalitetna kost najvažniji su faktori za uspješnu ugradnju konvencionalnih dentalnih implantata koji se postavljaju u samu kost. No što poduzeti kad to nije slučaj, odnosno kad pacijent nema dovoljan volumen i kvalitetu kosti za ugradnju standardnih implantata i najpoznatiju All-on-4 metodu, pojašnjava Filip Štimac, dr. med. dent., specijalist oralne kirurgije iz Štimac Centra dentalne medicine.

Filip Štimac, dr. med. dent., specijalist oralne kirurgije
privatni arhiv Filip Štimac, dr. med. dent., specijalist oralne kirurgije

“All-on-4 metoda je koncept svih zubi na samo četiri implantata, gdje se za bezube osobe, bez obzira na to je li riječ o donjoj ili gornjoj čeljusti (moguće je i na obje), izrađuje zubni nadomjestak (zubni most) koji je fiksno pričvršćen na četiri zubna implantata.
No kad pacijentova kost nema volumen i kvalitetu za konvencionalni implantat, to ne znači da on nije kandidat za ovaj oblik fiksnog nadomještanja zuba.
Postoji, naime, ZERO BONE IMPLANT koncept koji je u potpunosti personaliziran i namijenjen osobama koje nemaju dovoljan volumen i kvalitetu kosti za ugradnju standardnih implantata”, objašnjava kaže dr. Filip Štimac.

Dakle, svaka konstrukcija izrađuje se od titana individualno za svakog pacijenta, i to tehnikom laserskog printanja, što omogućuje idealno prianjanje na čeljust pacijenta i brzu prilagodbu na nove zube.
“Konstrukcija se fiksira na kost pacijenta i time se stvara konstrukcija na koju se može fiksirati zubni most od šest do 14 članova (ako nedostaje samo nekoliko zubi ili u slučaju bezubih čeljusti)”, pojašnjava dr. Filip Štimac.
Osim ugradnje implantata, za nadomjestak zuba - kad nedostaje jedan ili više zuba ili kada su jako oslabljeni - preporučuje se i zubni most. Riječ je o visokoestetskim rješenjima koja mogu biti izrađena od cirkon keramike, e-max bezmetalne keramike ili metal-keramike, a u dogovoru s pacijentom te prema konfiguraciji lica i karakteristikama čeljusti i osmijeha, odabiru se boja i oblik željenih novih zubi.

*Sadržaj nastao u suradnji sa Štimac Centrom dentalne medicine.