Čim se spomene dijeta, prva asocijacija je gladovanje, mršavljenje i slično. Međutim, kada je u pitanju dijeta protiv starenja, više se radi o promjeni same prehrane. Slana hrana, slatkiši, gazirana pića... sve to i te kako djeluje na kožu lica, čineći je natečenom, neprirodne boje i stvarajući prištiće. Šećer i sol glavni su neprijatelji ako se konzumiraju u velikim količinama, stoga je vrlo važno oduprijeti se nagonu i smanjiti unos pojedinih namirnica ako želite što dulje zadržati mladost.

Anti-age dijeta je dakle skup namirnica, minerala i vitamina koje treba uzimati kako biste izbjegli pojavu staračkih pjega, dubokih bora i na prirodan način zategli kožu, ali i održali zdravu, vitku liniju, piše Elle.rs

Anti age dijeta - pravila

Dijeta protiv starenja osmišljena je kako bi nam pomogla vratiti godine na našem licu,. Cijeli koncept osmislio je Nicolas Perricone, nutricionist i dermatolog, a njegovih savjeta slijedi i oprezna glumica Eva Mendes. U svojoj knjizi 'The Wrinkle Cure' ('Lijek za bore') tvrdi da tajna sprječavanja i uklanjanja bora leži upravo u načinu prehrane.

Idealne namirnice za žene u pedesetima
Shutterstock 

U prvom redu, ovakva prehrana trebala bi naše tijelo osloboditi negativnog utjecaja slobodnih radikala koji napadaju i uništavaju zdrave stanice kože. Njihovim djelovanjem smanjuje se imunitet organizma, tijelo i koža su skloniji upalama i infekcijama, smanjuje se otpornost na vanjske utjecaje, UV zračenje, toksine...

Neutralizacija slobodnih radikala provodi se s pomoću antioksidansa i zato je njihova uloga za zdravlje i ljepotu tako važna. To su različiti vitamini, minerali, enzimi, oligoelementi, dakle sve ono što je koži potrebno da ostane lijepa i zdrava.

Sukladno tome, Perricone je objasnio da dijeta protiv starenja nije ništa komplicirano, te da se temelji na 3 osnovna koraka:

1. Prehrana - odabir namirnica bogatih antioksidansima, vitaminima i mineralima te omega masnim kiselinama

2. Dodaci prehrani - uzimanje određenih dodataka prehrani koje je teško nadomjestiti hranom, a koji bi trebali pomoći revitalizaciji kože i jačanju imuniteta

3. Nanošenje prehrambenih proizvoda na kožu - prvenstveno se odnosi na pripremu raznih domaćih maski protiv bora

Maska za lice.jpg
Shutterstock 

Anti-age dijeta usmjerena je na prilagođenu prehranu i promjenu nekih navika, jačanje imuniteta lica čijim opadanjem dolazi do crvenila, prištića i pretjerane pojave bora, te jačanje zaštitne barijere kože. Također povećava razinu kolagena i elastina u koži.

Najbolja hrana protiv bora

Na prvom mjestu - voda. Kako bismo sačuvali dovoljne količine kolagena potrebna nam je voda, a sve to kako bi lice bilo glatkije, punije i otpornije na iritacije. Zato se preporučuje piti 8 do 10 čaša vode dnevno. Organizam će izbaciti višak, a sačuvati ono što mu treba.

Riba

Proteini i omega-3 masne kiseline imaju izražena protuupalna svojstva, poboljšavaju elastičnost i bore se protiv svih znakova starenja kože. Dvije vrste omega-3 masnih kiselina koje se nalaze u ribljem ulju, eikosapentaenska kiselina (EPA) i dokozaheksaenska kiselina (DHA), smanjuju proizvodnju sebuma i važne su za njegu masne kože. Preporučuje se da riba bude na jelovniku čak pet puta tjedno, posebice losos, pastrva, sabljarka, bakalar, pa čak i tuna.

Orašasti plodovi

Naglasak je na orasima i bademima koji su također bogati aminokiselinama, a dnevna preporuka je količina koja vam stane u šaku. 

Zeleno povrće

Špinat, kelj, blitva, brokula... samo su neki od onoga što bi se trebalo naći na vašem jelovniku. Snažan su izvor antioksidansa i vrlo učinkovito uništavaju slobodne radikale.

Špinat je bogat nitratima
Shutterstock 

Maslinovo ulje

Bilo bi dobro pripremati obloge s maslinovim uljem, ponajviše zato što je ono bogato nezasićenim masnim kiselinama koje su izvrsne za kožu, te vitaminima A, E, D i K.

Bobičasto voće

Ovo voće sadrži veliki broj antioksidansa i ima povoljan glikemijski indeks, odnosno ne podiže razinu šećera u krvi. Jagode, kupine, maline, brusnice, borovnice trebali bismo konzumirati najmanje dva puta tjedno.

Agrumi

Bogate su vitaminom C, A, B1, B6, kalcijem, magnezijem, fosforom i željezom, a posebno se preporučuju: limun, naranča, grejp, mandarina i limeta.

Naranča je dobra za mršavljenje
Shutterstock 

Grah

Ova biljka sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline, kao i lecitin, te kalij, kalcij, željezo, fosfor, magnezij, cink i natrij.

Izvrstan je izvor proteina, folne kiseline, vitamina B6, B2 i B3, kao i vitamina K. Jedna porcija graha osigurava 20 posto dnevnih potreba za vlaknima. Preporučena količina je oko tri šalice kuhanog graha tjedno.

Jogurt, sir

Probiotici su vrlo važni u prehrani protiv starenja jer dobre bakterije pomažu koži u borbi protiv upala, a također će obnoviti vlažnost kože.

Jaja

Posebna preporuka je konzumacija bjelanjaka jer oni imaju sposobnost regeneracije kože.

Anti age dijeta je najbolji režim prehrane za žene preko 40
Shutterstock 

Zeleni čaj

Vrlo je jak antioksidans te se preporučuje započeti dan šalicom ovog čaja.

Jelovnik treba dopuniti piletinom i puretinom, jabukama, dinjama, breskvama, kruškama, rajčicom, pšeničnim klicama, tofuom, a koristi će vam i luk, celer, paprike i cjelovite žitarice.

Anti age dijeta - jelovnik

Anti-age dijeta uključuje pet obroka tijekom dana, ali pametno kombiniranih i planiranih.

Evo primjera jelovnika koji bi mogao biti koristan.

Borovnice
Shutterstock 

Doručak: šaka orašastih plodova, šaka bobičastog voća, šalica zobenih pahuljica, sve pomiješati s 2 dcl jogurta;

Međuobrok: jabuka, naranča ili voće po izboru;

Ručak: porcija pilećeg mesa, zelena salata s maslinovim uljem i limunom; Međuobrok: porcija povrća, kombinacija paprike, luka...

Večera: dva kuhana jaja, 100 g tunjevine, kao prilog špinat.

Namirnice koje treba izbjegavati u dijeti protiv starenja

Sve one namirnice koje imaju glikemijski indeks veći od 50 nisu prihvatljive u ovoj dijeti. Na popisu namirnica koje bismo trebali izbjegavati su prvenstveno složeni šećeri, kruh, tjestenina, riža, crveno meso, margarin, maslac, kukuruz, krumpir. Postoje i namirnice koje su zdrave, ali čiji je glikemijski indeks vrlo visok. Na primjer, lubenica ima GI 72, a mrkva 73.

Svakako, treba izbjegavati i jako slanu hranu, kao i alkohol i previše kave.