Najbolji tenisač svijeta Novak Đoković pažljivo brine o tome što unosi u svoj organizam. Nekim namirnicama pridaje važnost, a druge ostavlja po strani. Iz prehrane je odavno izbacio gluten, kao i mliječne proizvode, šećer i crveno meso.

Jutro počinje čašom vruće vode sa sokom od limuna i celera. Što se tiče grickalica i podizanja energije tijekom meča, Novak obožava jesti datulje i banane.

Dijeta s bananama
Unsplash 

Osim toga, još jedna supernamirnica je dio njegovog međuobroka. To je indijski oraščić. Osim indijskih oraščića za međuobrok voli pojesti i jabuku. Novak ima dva međuobroka, jedan prijepodne i jedan poslijepodne.

Za jutarnji međuobrok bira bezglutenski kruh ili krekere s avokadom i tunom, dok mu je popodnevni međuobrok jabuka s maslacem od indijskih oraščića ili dinja, piše Sport klub.

Jabuke i maslac od kikirikija.jpg
Shutterstock 

Indijski oraščići su vrlo zdrava, ali i vrlo kalorična namirnica pa se preporučuje ograničena konzumacija - dopušteno je 10 oraha ili jedna šaka oraha dnevno. Povoljno djeluje na zdravlje, od kostiju i zuba do zdravlja srca i jačanja imuniteta, a sve to do zdrave i blistave kože. Indijski oraščići puni su antioksidansa, vitamina i minerala, poput aminokiselina, cinka, kalija, željeza, kalcija, bakra, fosfora, niacina i vitamina B6. Također sadrže zadrave masnoće, a zbog visokog udjela vlakana, ovi orašasti plodovi pomažu u poboljšanju probave smanjujući zatvor i poboljšavajući redovitu stolicu.

Također, imaju nizak glikemijski indeks koji pomaže u sprječavanju skokova razine šećera u krvi. Još jedna prednost je visok sadržaj magnezija, zbog čega su odlični za kosti, zube i desni. Vitamin E i selen, kojih ima u indijskim oraščićima, izvrsni su antioksidansi koji štite kožu od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima i preranog starenja.

Indijski oraščić
Shutterstock 

'Život mi se promijenio jer sam počeo jesti hranu koja odgovara mom tijelu, onako kako je moje tijelo zahtijevalo. U prva tri mjeseca nove prehrane pao sam sam s osamdeset i dva kilograma na sedamdeset i osam - moja obitelj i prijatelji brinuli su da sam previše mršav. Ali osjećao sam se svježim, živahnim, punim energije kao nikad prije. Bio sam brži, fleksibilniji i dolazio sam do lopti koje drugi igrači nisu mogli, a ipak sam bio jači nego ikad prije i moja koncentracija bila neukrotiva.Nisam se uopće umarao, niti gubio dah. Alergije su mi nestale,astma je nestala,nisu me više mučili strahovi i sumnje,već sam bio pun samopouzdanja.U gotovo tri godine nikad nisam uhvatio jaku prehladu ili prehladu', napisao je Novak Đoković u svojoj knjizi 'Serviraj za pobjedu'.