Mnogi nisu upoznati s ljekovitim svojstvima ovog ukusnog ljetnog voća. Bilo svježe ili sušene, smokve su bogate brojnim zdravim fitonutrijentima, antioksidansima i vitaminima.
Unatoč niskom sadržaju kalorija (samo 74 kalorije na 100 g), smokve sadrže topiva dijetalna vlakna, minerale i vitamine. Svježe smokve cijenjene su zbog obilja antioksidansa poput karotena, tanina, luteina i klorogenske kiseline. Osim toga, svježe smokve sadrže velike količine antioksidativnih vitamina kao što su vitamin A, E i K.
Antioksidansi nas štite od slobodnih radikala čije razorno djelovanje može dovesti do preranog starenja, demencije, bolesti srca i raka. Također, istraživanja pokazuju da klorogenska kiselina uravnotežuje razinu šećera u krvi.
Smokve mogu spriječiti zatvor (konstipaciju)
Ako patite od zatvora- pokušajte sa smokvama. U samo 3 smokve nalazimo čak 5 grama prirodnih vlakana. Visoka koncentracija prirodnih vlakana u smokvama pomoći će zdravom radu crijeva i potaknuti redovite odlaske na zahod.
Dijeta sa smokvama
Prirodna vlakna u smokvama pomažu u mršavljenju pa se smokve često preporučuju osobama s prekomjernom tjelesnom težinom. Dovoljno je nekoliko smokava da unesete preporučenu količinu nutrijenata, stoga je važno ne pretjerati s unosom hrane.
Smokve mogu smanjiti razinu kolesterola u krvi
Svježe smokve sadrže pektin. Pektin je topivo prirodno vlakno koje lako prolazi kroz probavni trakt te tako uklanja višak kolesterola i prenosi ga u sustav izlučivanja kako bi se izbacio iz tijela. Kao topivo vlakno, pektin smokve također potiče zdravu stolicu. Smokve mogu imati laksativni učinak, jer su jedna od najvažnijih dostupnih vlaknastih namirnica. Visoke količine vlakana u vašoj prehrani mogu koristiti vašem cjelokupnom zdravlju sprječavanjem određenih vrsta abdominalnih bolesti kao i raka debelog crijeva.
Konzumacijom suhih smokava smanjujete šanse od koronarne bolesti srca
Suhe smokve sadrže fenol, omega-3 i omega-6 masne kiseline. Sve su to masne kiseline koje smanjuju rizik od koronarne bolesti srca. Nadalje, ove kiseline djeluju inhibitorno na trigliceride, što znači da smanjuju njihov ukupni broj. Trigliceridi su još jedan važan čimbenik kod raznih bolesti srca.
Kontrola dijabetesa uz pomoć smokve
Američka dijabetička udruga preporučuje smokve kao poslasticu bogatu vlaknima koja pomaže u održavanju funkcionalne kontrole dijabetesa. Listovi su bogati kalijem, koji pomaže regulirati količinu šećera koju tijelo apsorbira nakon obroka. Visoke količine kalija mogu osigurati rjeđu pojavu šećera u krvi i pada šećera, pa smokve mogu uvelike olakšati život dijabetičarima. No, za ovakvu primjenu iznimno je bitno posavjetovati se s liječnikom ili fitoterapeutom.
Prevencija hipertenzije (visokog krvnog tlaka)
Ljudi obično konzumiraju natrij u obliku soli, ali nizak kalij i visok natrij mogu dovesti do hipertenzije. Smokve sadrže visoku razinu kalija, a siromašne su natrijem, pa su savršena zaštita od posljedica hipertenzije. To ih također čini opuštajućom hranom koja može smiriti vaše živce i unijeti mir u vaš dan. Jedite smokve i smanjite rizik od visokog krvnog tlaka.
Čaj od lišća smokve
Čaj od lišća smokve koristi se za liječenje bronhitisa. Naime, prirodne kemikalije u listovima smokve čine ih idealnom komponentom za bazu čaja. Čaj od smokvinog lišća popularan je za različita respiratorna stanja poput bronhitisa, a koristi se i kao način prevencije i smanjenja simptoma astme.
Smokve će ojačati kosti
Smokve mogu ojačati koštanu masu i učiniti vaše kosti zdravima i jakima. Znamo da su smokve bogate kalcijem, koji je jedan od najvažnijih sastojaka u jačanju kostiju i smanjenju rizika od osteoporoze. Također su bogate fosforom koji potiče stvaranje kostiju i ponovni rast ako dođe do degradacije kostiju.
Suhe smokve kao superhrana
Smokve se često jedu sušene pa je dobro znati kako sve one mogu pozitivno djelovati na vaše zdravlje.
Znamo da suhe smokve imaju visok udio minerala, vitamina i antioksidansa. Važno je znati da suhe smokve ipak imaju znatno više kalorija od svježeg voća, zbog čega nisu dobre ako se pridržavate dijete. Suhe smokve također sadrže značajnu količinu vitamina B skupine, poput niacina, piridoksina, pantotena i folne kiseline.
Navedeni vitamini sudjeluju u metabolizmu ugljikohidrata, bjelančevina i masti. B-kompleks je važan za rad mozga, posebno za dobro raspoloženje.
Suhe smokve bogate su mineralima kao što su kalcij, cink, kalij, selen, željezo i bakar. Željezo i bakar potrebni su za stvaranje crvenih krvnih stanica, dok je kalij važan sastojak stanica i tjelesnih tekućina te pomaže u regulaciji srčanog ritma i krvnog tlaka, piše Krstarica.