Dijabetes je kronična bolest koja utječe na sposobnost tijela da regulira razinu šećera u krvi, zbog čega je vrlo važno pažljivo birati hranu koja se konzumira.

Voće je prirodan izvor vitamina, minerala i vlakana, ali s obzirom na visok sadržaj prirodnih šećera, mnogi dijabetičari suočavaju se s pitanjem je li voće sigurno za njihov režim prehrane.

Voće
Shutterstock 

Iako se općenito smatra da voće može izazvati nagli porast razine šećera u krvi, određene vrste voća, koje imaju niži glikemijski indeks i bogate su vlaknima, mogu biti dio uravnotežene prehrane za dijabetičare.

Koje voće mogu jesti dijabetičari?

•Jabuke
• Avokado
• Borovnice
• Trešnje

Trešnje.jpg
Shutterstock 

• Grejpfrut
• Breskve
• Kruške
• Šljive
• Jagode

Mogu jesti pažljivo i umjereno:

• Smokva
• Grožđe
• Kivi

Kivi
Shutterstock 

• Mango
• Naranče
• Grožđice
• Nezrele banane

Koje voće treba izbjegavati?

To je voće koje ima visok GI (više od 70), i to:

• Vrlo zrele banane
• Suhe datulje
• Lubenice

Lubenica.jpg
Shutterstock 

Osobe koje imaju dijabetes trebaju jesti jednu porciju voća. Jedna porcija je komad voća srednje veličine ili porcija veličine bejzbolske lopte. Veličina porcije manjeg voća, poput bobičastog voća, je 1 šalica.

Za prerađeno voće, poput umaka od jabuka i voćnog soka, veličina porcije je pola šalice. A za suho voće poput grožđica i višanja to su 2 žlice, piše e-zdravlje.