Kako biste satima nakon doručka bili energični, dobro raspoloženi i siti, vrlo je važno što ćete odabrati za prvi obrok u danu, a najzdravija varijanta jednostavna je za pripremu i fenomenalnog je okusa.
Ako želite smršavjeti, vjerojatno dajete sve od sebe da jedete što manje, ali preskakanje doručka jedna je od najgorih stvari koje možete učiniti.
Brojna istraživanja pokazala su da je doručak korak koji se ne smije preskočiti u dnevnom jelovniku ako se želite riješiti viška kilograma, kao i da tijekom dana unesete manje kalorija ako ste jeli ujutro. Što, međutim, ne znači da treba pretjerivati.
'Doručak je najvažniji obrok u danu, a ljudi obično napune želudac kad se probude. Nažalost, čak i oni koji na poslu doručkuju kruh, agrume i šalicu kave osjećaju se umorno', ističe dr. Swati Ray, certificirani indijski savjetnik za prehranu.
Zato je ključno za doručak odabrati namirnice koje će nam osigurati puno energije, proteina, vitamina i minerala, a svega toga unosimo puno više ako doručkujemo – jaja.
Jaja za doručak
One su hranjiv izbor za doručak jer daju obilje proteina koji su neophodni za rast i održavanje mišića, a potiču i osjećaj sitosti, kako je pokazala studija objavljena 2020. u medicinskom časopisu Journal of Obesity & Metabolic Syndrome.
Istraživanje je pokazalo da su sudionici studije koji su jeli jaja za doručak kasnije bili manje gladni od onih koji su konzumirali žitarice. Grupa koja je jela jaja za doručak također je kasnije konzumirala manje kalorija za ručak, što dodatno sugerira da jaja mogu pomoći u kontroli težine.
Jaja to zahvaljuju prije svega svojim proteinima, a neki od drugih korisnih čimbenika su:
• vitamin A,
• vitamini skupine B, uključujući folate,
• lutein i zeaksantin, antioksidansi koji blagotvorno djeluju na zdravlje očiju i mogu povoljno djelovati na zdravlje kože, jetre i kardiovaskularnog sustava,
• kolin, vitalni nutrijent za mozak i jetru i
• željezo, kalcij i drugi bitni minerali.
(* Prema podacima iz baze podataka FoodData Central koju je izradilo Ministarstvo poljoprivrede SAD-a).
Kako jesti jaja za doručak za mršavljenje?
Naravno, jaja su kalorična, ali su i toliko hranjiva da se većina stručnjaka slaže da se oko njih ne bismo trebali previše brinuti. Naravno, pozitivni učinci na lik primijećeni su samo kod onih sudionika raznih studija koji su jeli jaja s minimalnom količinom masti. Primjerice, 100 grama kuhanog jaja ima oko 150 kalorija, dok ista količina jaja pečenih na žlici ulja ima 280 kalorija!
Zato je poširano jaje izvrsna opcija u kombinaciji s avokadom kao izvorom zdravih masnoća i brojnih nutrijenata, a tome dodajte i kruh od cjelovitog brašna i budite sigurni da ćete dobro jesti i satima ostati siti.
Kako napraviti poširano jaje?
Mnogi izbjegavaju poširati jaja jer zvuči komplicirano, ali zapravo je vrlo jednostavan način pripreme ove super zdrave namirnice.
1. Zagrijte vodu u dubokoj posudi ili tavi.
2. Razbiti jaje i staviti ga na plitki tanjur.
3. Kada voda prokuha, smanjite temperaturu na najslabiju opciju, pa žlicom ili kuhačom miješajte vodu tako da napravite vrtlog u sredini lonca.
4. U vodu ulijte 1-2 žlice octa (alkoholnog ili jabučnog, svejedno je).
5. Zatim pažljivo spustite razbijeno jaje u središte vrtloga kipuće vode.
6. Kuhajte oko tri minute t.j. dok jaje ne postane bijelo i tvrdo izvana, a tekuće u sredini.
Recept za poširana jaja s avokadom
Sastojci:
• 1 šnita integralnog kruha po izboru
• 1 poširano jaje
• 1⁄2 avokada
• sol i papar po ukusu
• 1 kriška limuna po želji
Priprema
1. Stavite kruh u toster da se prepeče.
2. Avokado prerežite na pola. Polovicu koju nećete koristiti i planirate čuvati u hladnjaku obavezno zamotajte u foliju ili stavite u poklopljenu kutiju jer se brzo kvari. Drugu polovicu izgnječite vilicom, pa začinite po želji - malo iscijedite limun te posolite i popaprite.
3. Namažite na tostirani kruh, pa na vrh stavite poširano jaje, piše Glossy.