Njezine slastice osvojile su srca Hrvata, među kojima su i oni poznati. Ona je Nina Šarić, 23-godišnja slastičarka, koja je, kaže, od djetinjstva u kuhinji. Njezino je ime Nina Šarić, a kako se počela baviti slastičarstvom, gdje je stjecala znanje u izradi kolača, ali i koji joj je omiljeni desert, ova je simpatična Zagrepčanka otkrila u intervjuu za Story.hr. 

Kako ste se počeli baviti slastičarstvom?

Od malena sam voljela pripremati slastice pa sam tako stalno pomagala, odnosno više smetala, baki u kuhinji. Kako sam rasla tako je i ta emocija za slasticama u meni postajala sve veća.

Kada sam zakoračila u taj svijet slastica više nije bilo povratka, znala sam da je to ono čime se želim baviti

 No, kasnije je dolazilo sve više obaveza, kako školskih, tako i sportskih te nisam imala puno slobodnog vremena za baviti se ostalim stvarima koje volim. Nakon završetka matematičke gimnazije i prestanka dugogodišnjeg bavljenja plivanjem, počela sam sve više boraviti u kuhinji te eksperimentirati sa slasticama i vraćati se korijenima koje sam pomalo i zaboravila. Međutim, kada sam zakoračila u taj svijet slastica više nije bilo povratka, znala sam da je to ono čime se želim baviti. Sjećam se da je bilo i suza kada nešto ne bi uspjelo onako kako bih to u glavi zamislila. Perfekcionizam može biti mana isto koliko i vrlina…

Zašto baš slastice?

Kao što sam rekla, vjerujem da mi je to u krvi pa sam se time i krenula baviti potpuno spontano. Slastice su nešto što mi nudi mogućnost izražavanja kreativnosti i gdje mogu izraziti ono što ja jesam. Zato mi je svaki kolač i svaka torta prilika da stvorim nešto novo i nadmašim prethodnu sebe.

Zato mi je svaki kolač i svaka torta prilika da stvorim nešto novo

 Ali vjerujem da to sve potječe od toga što stvarno obožavam jesti slatko i degustirati nove stvari, a to zna biti problem pa već godinama stalno pazim na prehranu, haha.

Studirali ste na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu. Je li bilo teško uskladiti sve obveze koje se tiču školovanja s onim poslovnim?

Upravo sam prije mjesec dana završila s tom životnom fazom i još uvijek ne vjerujem da je i tome došao kraj. Kroz zadnjih pet godina sam se osjećala kao da je fakultet nešto što obavljam onako usput, dok su poslovne obaveze bile one prave. Bilo je jako teško sve uskladiti i stalno su se javljale misli o odustajanju. Da nije bilo podrške roditelja i mentorice na fakultetu sigurno ne bih završila studij jer kada se kreneš baviti nečime što voliš i što živiš, jako se teško vratiti u područje u kojemu se nikako ne vidiš. No svakako sam zahvalna za svu tehnološku podlogu i znanje koje sam stekla na PBF-u jer će mi sigurno pomoći u daljnjem radu.

Gdje ste stekli potrebno obrazovanje?

Prvi korak koji me uveo u ovaj divni svijet slastica je bio završeni tromjesečni program za slastičarstvo, ovdje u Hrvatskoj na institutu KUL IN. Nakon toga sam sam praksu stjecala u proizvodnji jedne slastičarnice u Zagrebu te kasnije i u drugoj proizvodnji gdje sam uz cheficu Mariju Gudelj ušla u svijet modernih francuskih slastica, te također uz njenu sestru cheficu Katarinu Bevandu.

Trenutno radim svoje autorske slastice i pokušavam uvijek neke nove kombinacije namirnica i receptura povezati s onim naučenim

 Kasnije sam radila u firmi koja organizira višednevne masterclassove pod vodstvom svjetski poznatih chefova, kojima sam tamo bila asistentica. Neki od njih su Guillaume Mabilleau, Johan Martin, Emmanuel Hamon, Naser Gashi… Na taj način sam iz prve ruke vidjela najnovije svjetske trendove i tehnike u modernom slastičarstvu te stekla najtraženije recepture i mnogo novih kontakata. Također sam u Italiji završila dvomjesečni tečaj za gelato te kasnije odradila praksu u jednom talijanskom hotelu. Trenutno radim svoje autorske slastice i pokušavam uvijek neke nove kombinacije namirnica i receptura povezati s onim naučenim. Uz to sam nedavno krenula snimati i kratke videe jednostavnih recepata na Facebook platformi Chef kuha doma, što mi je bio veliki izazov i stres budući da je sve drugačije kad radiš nešto sam u kuhinji i kada radiš nešto što će gledati 50 tisuća ljudi...

Gdje se vidite u budućnosti? Planirate li jednog dana otvoriti svoju slastičarnicu?

Već dugo planiram svoj vlastiti projekt vezan uz slastice. Kako inače sve radim i planiram do najsitnijih detalja tako je naravno i s ovim, no zbog trenutne situacije sam nekoliko puta morala kompletno mijenjati koncept poslovanja. Međutim, rekla bih kako me je ova današnja situacija odvela do one moje prvotne ideje i načina budućeg poslovanja za koji vjerujem da je pun pogodak i da će kroz par mjeseci oživjeti čemu se jako veselim. No sve će se saznati na vrijeme.

Postoji li neki kolač kojeg ne volite raditi?

Hmm, za ovo sam baš trebala dobro razmisliti. Nekako nikad nisam baš oduševljena kad moram raditi macaronse. Oni zahtijevaju posebnu pažnju i dobro se mora paziti na određene uvjete, temperaturu i vlažnost prostorije, rad pećnice… A i kao da osjećaju kad si nervozan i lošije volje, pa ti baš tada ne ispadnu onako kako želiš…

Koji Vam je omiljeni kolač iz djetinjstva, možda Vas uz neki vežu uspomene...?

Iskreno, koliko god sam toga probala i napravila te ostala oduševljena, najviše od svega volim pojesti palačinke! To mi je još od malena ostalo kao nešto što najviše volim od slatkog, možda zvuči smiješno, ali samo mi dajte one klasične bakine palačinke i Nutellu i ja sam najsretnija na svijetu haha.

Što pečete kada želite nekoga impresionirati?

Uf, to je teško za reći, ovisi za koga pečem. Najčešće je to slastica s nekom kombinacijom čokolade - s time ne možeš pogriješiti. Često koristim i domaće pripremljenu pastu od karameliziranih lješnjaka i badema uz neki voćni pire te ubacim i hrskavu podlogu koja da taj posebni šmek. Za takve prilike dekoriram svelouromm koji na kolaču daje efekt kao špricana čokolada u prahu pa izgleda jako efektno i većina ljudi ne može prepoznati što je to.

9. Koji je najfiniji kolač kojeg ste probali? Gdje je to bilo, tko je pekao?

Radila sam nedavno jedan recept od poznatog chefa Karima Bourgia, uz naravno neke moje preinake i dopune. To je voćna rolada dosta klasičnih okusa i tekstura, no ima pojedinih tehničkih trikova koje u stvari čine tu razliku u okusu u odnosu na druge kolače. Kad sam to probala iste sekunde sam si rekla da je ovo nešto najfinije što sam ikad jela. Za taj recept sam objavila i video, a i vi ste također recept objavili na vašem portalu.

Postoji li neki 'klasik' među kolačima, koji nikada ne 'izlazi iz mode'?

Naravno da postoji, dobar tiramisu, dobar cheesecake ili pak francuski macaronsi neće nikada izaći iz mode, a također ni slastica koja ima veliku tradiciju kako u Italiji tako i kod nas, a to je pravi talijanski gelato. Mislim da nitko ne bi odbio kuglicu, dvije tog finog osvježavajućeg klasika.