Lovor, moćna, zimzelena biljka, jedna je od onih čije su prednosti prepoznate i u kulinarstvu i u medicini. Znali su to već i Grci i Rimljani - rimska je kultura lovor prigrlila kao simbol pobjede, a grane lovora i danas se nalaze na grbu Republike Grčke. Stručnjaci i danas hvale lovor kao moćnu biljku u borbi protiv starenja i čišćenja organizma a potvrđuju i da liječi respiratorne bolesti i upale dišnih puteva, umiruje, pomaže u borbi protiv bakterija, dijabetesa, upaljenih zglobova, odličan je za probavu te liječi urinarne infekcije. U kulinarstvu je list lovora čest dodatak raznim jelima koje obogaćuje svojom osobitom aromom.

Lovor: simbol pobjede koji caruje i u kuhinji
Profimedia 

No, krenimo redom: lovor je, dakle, zimzelena biljka, raste u formi grma, a može narasti od 10 do 15 metara. Listovi lovora su duguljasti, prema vrhu zašiljeni te dorzoventralni, odnosno može se razlikovati gornja i donja strana (lice i naličje). Listovi su dugi osam do 12 centimetara, široki tri do pet centimetara. Lovor cvjeta sitnim, prljavobijelim do žutim cvjetovima. Budući da se radi o dvodomnoj biljci, stablo može nositi muške ili ženske cvjetove. Plod je koštunica, ovalnog oblika, crne boje, a nastaje oplodnjom iz jednog cvijeta. Sadržava samo jednu sjemenku. Smatra se da potječe iz Male Azije, odakle se raširio po cijelom Sredozemlju gdje raste kao divlja, ali i kao kultivirana biljka. U Hrvatskoj ga ima duž obale Jadrana, od Konavala, preko Dalmacije, naših otoka i Kvarnera do Istre. Uspijeva, nešto rjeđe, i u kontinentalnom dijelu naše zemlje. Prisustvo lovora u našim krajevima potvrđuju i nazivi nekih naših mjesta, primjerice Loborika i Lovran. Kod nas se, kao začinska biljka, lovor proizvodi za tržište: lovorov list i plod koriste se kao lijek i začin, a lovorovo ulje isključivo u ljekovite svrhe. List sadrži eterično ulje, škrob, gorke supstancije i tanin, a plod eterično ulje, masno biljno ulje, škrob i šećer. Lovorovo se ulje koristi za ublažavanje reumatskih tegoba a u farmaceutskoj se industriji koristi u izradi sapuna, krema, parfema i slično. Uz to, ima i baktericidno, antiseptičko i fungicidno djelovanje.
Što se tiče upotrebe u kuhinji, zbog brojnih prednosti, lovor se toplo preporučuje koristiti u jelima što više. Slobodno ga ubacite u sve što kuhate, dat će jelu laganu aromu i toliko zdravlja. Doduše, u prošlosti se lovorovo lišće mnogo više koristilo u kuhinji nego danas kad se uglavnom dodaje “jelima iz lonca”, pečenkama, umacima, kiselom kupusu, ribljim marinadama, kiselim krastavcima i paprikama, tikvama ili cikli a neizostavan je začin i kod pripreme divljači. Zapravo, miris lovorovog lista dobro pristaje svim jelima i teško da bi se našlo neko jelo kojem bi lovor mogao pokvariti okus. Osim toga, lovor se jelu ne dodaje samo zbog ugodna mirisa, već i radi poboljšanja probave. Ipak, kad stavljate lovorov list u neko jelo, nemojte pretjerati u količini. Stavite jedan do dva veća ili do tri manja lista, kako jelo ne bi postalo previše gorko. Posebno pazite da vaši kućni ljubimci ne dođu u kontakt s lovorovim listom jer on može djelovati otrovno na pse i mačke. Također, trebale bi ga izbjegavati trudnice i dojilje jer može uzrokovati pobačaj i druge komplikacije a kod alergičnih osoba može izazvati alergijske reakcije.

RECEPT:

Čaj od lovora za mršavljenje:
4 lista sušenog lovora
1 žličica cimeta (u prahu)
1 žličica zelenog čaja (u rinfuzi)
1 žlica meda (vrhom puna)
med
Pustite da voda provrije, dodajte čajeve i cimet te smanjite temperaturu. Kuhajte mješavinu još 5 minuta i pustite da se malo ohladi kako biste čaj procijedili. Potom dodajte med. Čaj pohranite u staklenu bocu i čuvajte u frižideru, a preporučuje se popiti ga kroz dva dana i onda napraviti novi. Prvu čašu u danu pijte na tašte a ostatak dozirajte po potrebi. Nakon dva-tri tjedna uzastopnog korištenja ovog čaja potrebno je napraviti pauzu od dva tjedna kako bi se tijelo oporavilo.