Kava, omiljeni topli crni napitak bez kojeg većina nas ne bi ni izašla iz kreveta. Pijemo je crnu ili s mlijekom - od kravljeg, preko sojinog do bademovog i zobenog. Dodajemo i šlag, pijemo je sa šećerom, bez šećera, neki čak i s medom ili s mrvicama čokolade a Irci bome i sa Whiskeyjem! No, jeste li znali da u svoj omiljeni napitak možete dodati i cimet i time ne samo začiniti okus nego i napraviti nešto dobro za svoje zdravlje?

O da, iako možda neočekivani dodatak jutarnjoj kavi, cimet, divni jesensko-zimski začin, savršeno nadopuni okus kave. Samo pazite, nemojte samo dodati žličicu cimeta u svoju već napravljenu šalicu kave. Cimet se ne miješa dobro u nekim tekućinama i rezultat neće biti dobar.

Cimet u kavi? O da!
Profimedia 

Dodavanje cimeta u kavu najbolje funkcionira s filter kavom ili s francuskim prešama. Započnite dodavanjem pola žličice mljevenog cimeta na vrh mljevene kave prije kuhanja.

Također je opcija i da umiješate cimet u mlijeko prije dodavanja mlijeka u kavu ili da dodate štapić cimeta izravno u kavu kako biste izbjegli stvaranje grudica. Ili, ako pijete kavu sa šlagom, dodajte pola žličice cimeta na sami šlag a ako pak pijete kavu s medom, u maloj zdjelici otopite 1/4 do 1/2 žličice cimeta u jednoj žličici meda. Polako ulijte kavu u smjesu cimeta i meda, neprestano miješajući dok se dobro ne sjedini.

Ipak, najbolje ga je dodati u prethodno kuhani talog kave, jer će tako pojačati okus kave bez dodavanja nepotrebnih masnoća, kalorija ili umjetnih zaslađivača što takvu kavu čini prihvatljivom za sve ljubitelje keto dijete. Uostalom, kava s cimetom ima čitav niz zdravstvenih blagodati kao što su:
- lakše mršavljenje; cimet ima svojstvo suzbijanja apetita a kava s cimetom sagorijeva masti
- odličan je izbor za osobe koje pate od dijabetesa tipa 2 jer poboljšava
osjetljivost na inzulin; cimet prirodno regulira razinu šećera u krvi
- saveznik je u borbi protiv prehlade i gripe: cimet pomaže pri aktivaciji antivirusnih i antibakterijskih spojeva, neophodnih tijekom hladnijih mjeseci
- pomaže funkciji mozga: pokazalo se da konzumacija cimeta može spriječiti ili usporiti neurološke poremećaje poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti

Dakle, da, možda na prvu zvuči neobično, ali cimet i kava savršeni su spoj! A jesenski hladni dani su idealni za prvi gutljaj ovog ukusnog napitka.