Da, veganska pizza možda nekima zvuči kao okismoron - nema sira, šunke, pršuta... Istina, uvijek ostaje povrće, ali možda su vam dosadile uvijek iste kombinacije s gljivama, rajčicom, tikvicama, maslinama... Stoga smo vam odlučili predložiti četiri zanimljiva recepta za pravu, zdravu i jako ukusnu vegansku pizzu. I da, naravno da je prva s tikvom, ipak je jesen!

4 recepta za neobične veganske pizze
Profimedia 

Pizza sa butternut tikvom i Ricottom na bazi badema

Sastojci:

1 mala butternut tikva
Maslinovo ulje
Balzamični ocat
1/2 crvenog luka
1/2 šalice grožđica
1.5 šalica rikole, špinata ili miješanog zelenja
Sol i papar
1/3 šalice ricotte na bazi badema


Za tijesto:

1/2 kvasca
1/2 kg bijelog glatkog brašna
Par ulica ulja
Šalica vode
Žlica šećera
Žlica soli


Napravite tijesto i dok se ono odmara, narežite tikvu na kockice i izvadite sjemenke. Stavite na lim za pečenje, prelijte maslinovim uljem i pospite solju i paprom. Pecite na 250 stupnjeva 35-45 minuta. Dok je tikva u pećnici, tanko narežite crveni luk. Pripremite ostale sastojke - zelenje, grožđice i zamjenu za sir.
Razvucite tijesto, malo ga premažite maslinovim uljem, pospite riccottom a zatim dodajte pečenu tikvu, zelenje, grožđice i luk. Začinite solju i paprom.
Pecite 20 minuta, dok sastojci ne omekšaju i dok kora ne dobije zlatnu boju. Pažljivo izvadite iz pećnice, prelijte s malo balzamičnog octa i uživajte!


Pizza sa humusom

Sastojci:

1 šalica humusa (obični ili sa češnjakom)
1/2 šalice svježeg špinata
1/2 šalice cherry rajčica
1/2 crvenog luka
1/2 šalice srčike artičoka
2 žličice suhog talijanskog začina
Sol i papar
Maslinovo ulje

Priprema:

Napravite tijesto i dok se odmara, tanko narežite crveni luk, prepolovite cherry rajčice i grubo nasjeckajte srčike artičoke. Razvučeno tijesto premažite humusom a zatim na to stavite povrće. Dodajte talijanske začine te sol i papar. Pecite na 200 stupnjeva 18 minuta.Pažljivo izvadite iz pećnice, a zatim pokapajte maslinovim uljem. Izrežite, poslužite i uživajte!

Veganska nacho pizza

Sastojci:

1 zreli avokado
1 žlica soka limete
svježi korijander
1 crvena paprika
1 jalapeno paprika
Vegansko kiselo vrhnje
1/2 šalice teksturiranog biljnog proteina
2 žlice taco začina
1/2 bijelog ili žutog luka
1/4 šalice vode
1 žlica ulja avokada
Sol i papar

Priprema:

Dok se tijesto za pizza odmara, narežite na julienne papriku, narežite jalapenose i luk, te grubo nasjeckajte korijander.
Teksturirani biljni protein stavite u vodu na oko 5 minuta da se hidratizira. Zagrijte ulje avokada na srednje jakoj vatri u tavi. Dodajte luk, pa pirjajte nekoliko minuta dok ne zamiriše, povremeno miješajući. Umiješajte protein, taco začine, paprike i jalapenose i nastavite kuhati 5-7 minuta, često miješajući. Ostavite da se ohladi.
Razmrvite avokado po tijestu i pokapajte sokom limete te solju i paprom. Dodajte sastojke koje ste pripremili na ulju avokada. Zapecite a kad je gotovo ukrasite svježim korijanderom i hrpom veganskog kiselog vrhnja.


Veganska Caprese Pizza

Sastojci:

4 češnja češnjaka
2 organske rajčice
Balzamični ocat
Maslinovo ulje
1.5 šalica veganske mozzarelle
sol i papar
1/3 šalice svježeg bosiljka


Priprema:

Napravite tijesto, pustite ga da odradi i potom ga razvucite. Premažite ga s malo maslinovog ulja i pospite s veganskom mozzarellom. Dodajte nasjeckane rajčice i mljeveni češnjak. Dobro začinite sa soli i paprom. Pecite 12 minuta na 250 stupnjeva. Pažljivo izvadite iz pećnice, dodajte bosiljak, prelijte balzamikom i odmah poslužite.