Razlikuju se po veličini, izgledu, boji te po okusu i sočnosti ali bez obzira jedno su od najomiljenijeg voća čiji sadržaj čini veliki sadržaj voda, potom ugljikohidrati, masti, bjelančevine i celuloza. Ali tu su i šećeri, pektin te brojni vitamini i minerali koji jabuku čine tako važnom u našoj prehrani. I dok smo navikli da je jabuka voće u kojem uglavnom uživamo u svježem, sirovom stanju vrijeme je podsjetiti koliko je velika uloga ovog voća u svakodnevnom kreiranju zdravih obroka za cijelu obitelj. Jer jabuke se mogu kuhati, peči, sušiti, od jabuka pripremamo domaće džemove, sokove te jabučni ocat.

VIŠE OD VOĆA Znate li da postoji oko 10000 sorti osvježavajućih jabuka?
Profimedia 

Savijače, pite, palačinke, muffini ali i povrtne salate, mesna pečenja, umaci i pirei još su ukusniji ako ih pripremamo s jabukama. Pripremaju se jednostavno a svojim se okusom odlično nadovezuju na druge namirnice te ujedno daju na sočnosti i izuzetnoj aromi. Pa se tako naribana sirova jabuka može dodati pirjanom kupusu kao prilog mesnim jelima, od kuhanih jabuka priprema se pire koji se poslužuje uz razna pečenja a odličan su aromatičan dodatak mesu koje se priprema u pećnici. Recept za sočnu, mekanu i ukusnu piletinu nije nikakva tajna vrhunskih kuhara. Prije nego što sljedeći put stavite peći pile, u njegovu unutrašnjost stavite cijelu jabuku te tako pecite. Okus će vas oduševiti.

VIŠE OD VOĆA Znate li da postoji oko 10000 sorti osvježavajućih jabuka?
Profimedia 

A znati li da u slučaju da vam se smeđi šećer ugrudao i osušio je dovoljno ubaciti krišku jabuke koja će šećeru pružiti svježinu? Jabuke su saveznik zdravlja, dobre kuhinje i ukusnih obroka te vam zato donosimo zanimljive prijedloge uz koje ćete još i više voljeti ovaj plod.

Chutney od jabuka

Sastojci:

1 kg jabuka
50 g suhih aronija
3 srednje velike ljutike
1 žličica mljevenoga suhog đumbira
1 žličica sjemenki gorušice
3 klinčića
3 žlice meda
sok limuna

Priprema:

Jabuke operite, ogulite i narežite na kockice. Ako su domaće, neprskane, ne trebate ih guliti.
Aroniju namočite pola sata u vrućoj vodi. Ljutiku nasitno nasjeckajte. U velikom loncu pomiješajte
jabuke, ocijeđene aronije i ljutiku. Dodajte đumbir, gorušicu, klinčiće i med te sve kuhajte na
srednje jakoj vatri. Povremeno miješajte kako ne bi zagorjelo, a po potrebi dodajte i malo vode.
Kuhajte oko dva sata da se svi sastojci potpuno skuhaju i prožmu. Pred kraj kuhanja dodajte i sok
jednog limuna. Skuhani chutney prebacite u sterilizirane staklenke, dobro ohladite i pospremite.

Chutney odlično prija uz mesno pečenje kao hladni umak, a može se poslužiti i uz hladne nareske.

Nabujak od sira i jabuka

Sastojci:

250 g posnog sira
2 jaja
300 g jabuka
20 g pšenične krupice
šećer po želji
malo cimeta
1/2 omota šraška za pecivo

Priprema:

Žumanjak, cimet i šećer pjenasto umutite. Dodajte sir, gris, prašak za pecivo i naribane jabuke. U
smjesu dodajte snijeg od bjelanaca. Istresite u zdjelu i pecite oko pola sata, tj. dok ne poprimi lijepu
boju. Nabujak možete poslužiti s kompotom, preljevom od vanilije, čokolade ili nekim voćnim
umakom te sa šlagom.

Povrtni složenac s jabukama

Sastojci:

800 g krumpira
1 korijen celera
4 crvene jabuke
sol
200 ml mlijeka
1 jaje
2 žlice kiselog vrhnja
papar
4 kriške polubijelog kruha
2 žlice soja umaka
2 žlice maslaca
4 žlice ribanog parmezana
malo brusnica

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Ogulite celer i krumpir. Operite jabuke, prerežite ih popola i
odstranite im koštice. Krumpir, celer i jabuke narežite na ploščice, posolite ih te ih poput crijepa
naizmjenično slažite u namašćenu vatrostalnu zdjelu. Izmiješajte mlijeko, jaje i vrhnje, posolite ih i
popaprite. Smjesom prelijte krumpir, celer i jabuke. Složenac pecite u pećnici otprilike 25 minuta.
Kruhu odrežite koru pa ga narežite na sitne kockice koje ćete pokapati sojinim umakom i prepržiti
na vrućem maslacu. Pospite složenac prženim kockicama kruha, dodajte brusnice namočene u malo
vode pa ga pecite još 10 do 15 min. Ako primijetite da je odozgo previše potamnio, možete ga
prekriti aluminijskom folijom. Gotov složenac pospite parmezanom i poslužite dok je još vruć.

Salata od matovilca i jabuka

Sastojci:

2 manje kiselkast jabuke
200 g matovilca
malo svježih vrganja
5 cherry rajčica
1 žlica bijelog octa
1 žlica ulja
sol, papar

Priprema:

Jabuke operite, očistite ih od sjemenki i narežite na vrlo tanke ploškice. Vrganje također očistite i
tanko narežite. Matovilac očistite, operite i protresite. Stavite ga u veliku zdjelu za salatu, pažljivo
umiješajte vrganje, posolite, popaprite i prelijte octom. Dodajte jabuke i cherry rajčice narezane na
četvrtine te na kraju nakapajte uljem.