Otkako se, uslijed situacije s koronavirusom, dobar dio poslovanja prebacio u rad od kuće, većina nas je mislila kako ćemo se sad i bolje hraniti. Naime, često se u uredu ručak bazirao na dostavi ili, kod onih nadahnutijih, podgrijavanje obroka koji bismo ponijeli od kuće i jedenje u kantini ili pred ekranom. Rad od kuće probudio je nadu u mnogima od nas u kvalitetnije hranjenje no, na žalost, često praksa demantira teoriju. To što radimo do kuće ne znači i da je posla manje, pa je opet pauza za ručak kratka i na kraju jedemo nešto s nogu, podgrijano ili, opet, naručujemo dostavu. No, to se da ispraviti - ako nemate vremena (a nemate) za kuhanje pravog ručka tijekom radnog vremena (blago onim sretnicima koji imaju), evo prijedloga nekoliko jela koja su jako jednostavna ali zdrava i hranjiva, koja će vam dati tu prijeko potrebnu energiju!

1. Sendvič sa lososom
Da, počinjemo sa sendvičem - s obzirom da je mnogima odabir za brzi ručak jer ga je vrlo jednostavno i brzo napraviti, odlučili smo predložiti njegovu zdravu verziju. Kao prvo, odaberite kruh od cjelovitih žitarica; on ne samo da je pun zasićenih vlakana, već između dvije kriške možete staviti gotovo sve što želite kako biste stvorili brz, lagan obrok. Naš prijedlog je sendvič s lososom i slaninom. Prepržite slaninu dok ne postane hrskava.
Izmiješajte grčki jogurt, svježi kopar, malo mladog luka i malo soli i papra. Time ćete premazati kriške kruha. File lososa narežite na tanke komade, posolite i popaprite te na laganoj vatri popržite minutu, dvije svaku stranu. Na kriške kruha premazane dobivenim namazom, stavite list zelene salate, narezani rajčicu, losos i slaninu. Po želji poslužite uz salatu od krastavaca.

Salata od avokada
Profimedia Salata od avokada

2. Salata od avokada
Druga ideja je vrlo jednostavna za napraviti. U zdjelu narežite svježi avokado, dodajte narezane cherry rajčice, malo maslina i, po želji, mozarelle. Posolite, popaprite, dodajte limunov sok i maslinovo ulje. Uz to prepržite nekoliko kriški kruha i - to je to.

3. Ručak iz konzerve
Da, dobro ste pročitali - iz konzerve. Naš odabir su tuna i crveni grah. U zdjelu stavite crveni grah, komadiće tune, malo mladog luka i komadiće čilija te svježi peršin. Začinite sa limunovim sokom i maslinovim uljem i eto brzog obroka.

4. Bademi u jogurtu ili maslac od badema
Bademi su izvrstan izvor bjelančevina i masti, uz koji dulje ostajete siti. Ovisno o tome koji okus više volite, oboje mogu imati nevjerojatan okus. Ako ste se odlučili za cijele bademe, dodajte ih u jogurt, pustite da malo odstoje i eto obroka. Ako pak birate maslac od badema, poslužit će kao hranjivi namaz na kruhu. Samo pripazite u količini jer su bademi prilično kalorični.

Salata od kvinoje s povrćem
Profimedia Salata od kvinoje s povrćem

5. Salata od kvinoje iz mikrovalne
Da, da, kvinoju možete skuhati u mikrovalnoj pećnici. Isperite je, potopite u vodi, stavite mikrovalnu na najjače i kuhajte oko deset minuta. Ako ipak nemate povjerenja u ovaj način pripreme, možete je skuhati dan prije na klasičan način - Šalicu kvinoje potopiti u 2.5 šalice vode, zagrijati na umjerenoj vatri i pustiti da provrije. Posoliti i pustiti da dok kvinoja ne upije vodu (do 20 min). A onda slijedi zabavni dio: narezati sve sastojke koje želite u salati. Mi preporučujemo rajčice, paprike, svježi krastavac, rotkvice i kukuruz. Začiniti sa soli i paprom, dodati maslinovo ulje i limunov sok i na kraju ddoati narezane mente. I svježi, zdravi i hranjivi obrok je gotov.