Svi često jedemo pa i radimo maslac od kikirija, no znate li da kod kuće možete napraviti i još jedan ukusan namaz od orašastih plodova? Onaj od badema. Oni su odličan izvor proteina, pomažu izgradnji mišićne mase, koži daju sjaj i zaglađuju bore. Imaju puno vitamina E koji ima moćna antioksidacijska svojstva, a sadrže i kalcij, bakar i željezo. Štite od kardiovaskularnih bolesti, kao i od dijabetesa tipa 2, a omogućuju i proizvodnju zdravog kolesterola i sagorjevanje masnoća. Znajući sve prednosti za zdravlje, obratimo malo pažnju i na okus: intenzivan je, pomalo slatkast i kremast. Za obogaćivanje okusa, možete dodati čokoladu, grožđice ili šumsko voće. Mi smo se odlučili za pomalo zimski okus koji uključuje cimet i vaniliju. Priprema nije komplicirana ali da bi bila uspješna morate biti - strpljivi!

Kremasta delicija od badema
Profimedia Kremasta delicija od badema

Sastojci:

3 šalice sirovih badema
četvrtina žličice soli
četvrtina žličice mljevenog cimeta
pola žličice ekstrakta vanilije
2 žlice javorovog sirupa ili meda

Priprema:


Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Bademe rasporedite po velikom limu za pečenje i tostirajte bademe 10 minuta; u pola tostiranja ih promiješajte.
Pustite da se bademi hlade dok ne postanu samo topli (a ne vrući) te ih prebacite u jaki blender. Miksajte ih dok ne dobijete kremastu smjesu, zaustavljajući se da biste po potrebi sastrugali dijelove badema sa strane posude. Možda će vam se činiti da nikad nećete dobiti kompaktnu smjesu, ali budite strpljivi! Bademi će prvo biti brašnaste nakupine, pa će se formirati kuglice koje će se lijepiti po stranama posude (strpljivo ih strugajte) a na kraju će postati slatko kremasti. Ako smjesa tijekom miksanja postane jako vruća, zaustavite blender i pustite da se smjesa ohladi nekoliko minuta.
Kada dobijete vrlo glatku i kremastu smjesu (ne prije!), ubacite u nju bilo koji dodatak koji želite. Obavezno sol a možete i cimet, sirup od vanilije i / ili javora. Miješajte dok se dodaci ravnomjerno ne rasporede. Ako dodajte javorov sirup, smjesu pustite da se ohladi, a zatim miješajte nekoliko minuta, kako bi ponovno postala kremasta.
Pustite da se maslac od badema ohladi na sobnu temperaturu, a zatim smjesu prebacite u teglu i zatvorite poklopac. Čuvajte u hladnjaku do dva tjedna, ili dok ne vidite ili osjetite znakove kvarenja.