Dunja je pravo jesensko voće, simbol ljubavi i sreće, vitaminska bomba na koju mnogi od nas zaboravljaju. Naše bake su puno više koristile ovo voće - poput dragocjenosti su ih čuvale u gostinjskim sobama na ormaru gdje su i dozrijevale kako bi kasnije cijela soba divno mirisala. U našim krajevima ima jako puno narodnih pjesama koje su opjevale njezine plodove zlatno-žute boje i opijajućeg mirisa a poznato je i da su se mladići udvarali djevojkama poklanjajući im dunje kao znak vjernosti.
Dunje su jako zdravo voće, pune su pektina i vlakana te imaju jako malo šećera, pa su odličan izbor za osobe koje žele očuvati svoju liniju. Također su pune vitamina A, B1, B2, C, imaju puno kalija, natrija, cinka, željeza i tanina koji djeluje kao lijek u borbi protiv upala.
I, jesmo li već rekli, jako su ukusne! Stoga zašto ne biste ovaj vikend napravili slatko od dunje i odali tako počast ovom divnom voću?
A evo što vam treba:
Dva kilograma dunja (to je oko pet komada)
4 1/4 šalice vode
1/4 šalice limunovog soka
1 žlica limunove korice
4 šalice šećera
1 Pripremite i naribajte dunju: operite je i očistite jezgru te je naribajte, ali s korom. Trebali biste dobiti oko šest šalica naribane dunje.
2 Stavite 4 1/4 šalice vode u veliku, široku posudu s debelim dnom i pustite da zavrije. Dodajte naribanu dunju, limunov sok i koricu limuna. Smanjite vatru i pirjajte dok dunja ne omekša, oko 10 minuta.
3 Dodajte šećer i ponovno prokuhajte. Miješajte da se sav šećer otopi. Smanjite vatru na srednje jaku. Kuhajte nepokriveno, povremeno miješajući dok džem od dunja ne postane ružičast i ne zgusne se do željene konzistencije, oko 30-50 minuta. (Ako se džem zgusnuo, ali nije postao ružičast, dodajte još malo vode i kuhajte još malo.)
4. Ulijte u vruće, sterilizirane posude za konzerviranje i zatvorite. Prije nanošenja poklopaca, sterilizirajte ih tako da ih stavite u posudu i prelijete kipućom vodom. Prije nanošenja poklopaca obrišite rubove staklenki.
I to je to, vaše slatko od dunje je gotovo!