U osnovnom značenju pojam francuski tost (french toast) odnosi se na komad kruha pohanog ili zapečenog u pećnici a samo jelo je nastalo s namjerom da se iskoristi ostatak starog kruha. Ali potraga za novim i uzbudljivim okusima ovo je jelo pretvorilo u slatku deliciju. Baza jela i dalje je kruh, ali dobrodošla su i slatka peciva koja se savršeno spajaju s umacima, marmeladama, svježim ali i kuhanim voćem, sirevima, medom...

Ne zaboravite, osnova je sočni pohani ili pečeni kruh, čije kriške ne smiju biti pretanke ali niti predebele, dok smjesa jaja i mlijeka daje na sočnosti, a umjesto puno ulja za pohanje koristite maslac. Kruh se priprema tako da u posudi razmutite dva jaja i pola velike šalice mlijeka. Dodajte sol i po želji malo cimeta te sve dobro pomiješajte. Kruh namočite, te na malo maslaca, pečete na tavi sa svake strane dvije do tri minute, ili ga pripremate u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Savršeno pripremljen kruh osnova je svih okusa koje po želji možete dodati.

Donosimo dva recepta!

Slatki francuski tost
Profimedia 

Francuski tost s preljevom od šumskog voća

6 debljih kriški kruha
4 jaja
šalica mlijeka
malo cimeta u prahu
maslac

Krem smjesa
200 g krem sira
125 g vrhnja za šlag
2 žličice meda

Preljev od šumskog voća
200 g šumskog voća
2 žličice meda

U posudi na laganoj vatri grijte dok ne zakuha šumsko voće s medom. Pomiješajte krem sir sa svim sastojcima kako bi dobili glatku smjesu. Svježe kriške kruha ili peciva zarežite tako da na pravite prostor za punjenje u koji žlicom napunite krem smjesu. Umutite jaja, mlijeko i malo vanilije te u tu smjesu umočite kriške kruha napunjene krem smjesom i to tako da budu sočne. Tavu za pečenje ugrijte te premažite s maslacem. Pecite kriške kruha sa svake strane nekoliko minuta. Ispečene kriške kruha poslužite s pripremljenim preljevom od šumskog voća.

Egzotični francuski tost

6 jaja

6 šnita kruha

3 banane

2 žlice kokosove masti

200 ml punomasnog mlijeka

2 žlice meda

1 žlica ekstrakta vanilije

1 kora naranče

1/2 narančinog soka

1/2 žličice cimeta

1/2 šalice badema

U posudi umutite jaja, med, mlijeko, vaniliju, koru naranče i cimet. Kriške kruha umočite u smjesu kako bi se dobro natopile. Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva te na limu za pečenje pecite kriške kruha oko deset minuta. Za to vrijeme na ugrijanoj tavi otopite kokosovu mast te bananne nasjeckane na kriške lagano karamelizirajte uz dodatak soka od naranče sve dok se tekući dio ne ugusti. Dodajte sjeckane bademe te pripremljenim umakom prelijte pečene kriške kruha. Poslužite toplo!