Jeste li se i vi zaljubili u kuhani gin, piće koje polako ali sigurno preuzima primat nad kuhanim vinom kao omiljenim adventskim napitkom? Iako se u našim krajevima gin više veže uz ljetne mjesece, kuhani gin nije novost. Dapače, u Engleskoj kuhani gin datira iz 18. stoljeća. To je piće bilo izuzetno popularno u Londonu tijekom zimskih mjeseci, uz medenjake je bilo glavna poslastica na londonskim zimskim sajmovima. To i ne bi trebalo čuditi jer, iako biste možda očekivali kako će kuhani gin biti intenzivan, grub, okus je upravo suprotan - blag i aromatičan, cvjetniji ili voćniji, ukratko pitkiji, a zimski začini koji mu se dodaju, dodatno griju grlo.
Na žalost, ove godine u nedostatku proslave Adventa, nema baš puno mjesta gdje možete probati kuhani gin, ali to ne znači da ga ne možete napraviti sami, kod kuće. Recept i priprema su zapravo vrlo jednostavni pa zašto ne probati.

RECEPT:

50ml gina
150ml soka od jabuke
50-100ml svježe iscijeđenog soka od naranče
2 žlice meda
1 cimet u kori
klinčić
Đumbir
zvjezdasti anis
nekoliko komada narezane svježe jabuke i naranče

Stavite sve sokove i začine u lonac i polagano zagrijavajte, povremeno miješajući.
Kada tekućina zavrije, maknite je s vatre, dodajte gin, ulijte u čaše, ukrasite kriškama svježe narezane jabuke i naranče i poslužite toplo.