Zašto ne biste ove, ionako atipične godine, napravili za božićni ručak nešto drugo osim klasične pečenke? Recimo, zašto ne biste pokušali napraviti Beef Wellington, tradicionalno britansko jelo koje se sastoji od junetine pečene u lisnatom tijestu. To je elegantan recept i savršeno jelo za božićni ručak. Donosimo recept koji se sastoji od središnjeg dijela bifteka presvučenog tankim slojem Djion senfa, slanim duxellesom od gljiva i pršuta. To se sve omota lisnatim tijestom i peče dok ne porumeni. Detaljnije u nastavku…

Sastojci:
maslinovo ulje,biftek (oko 1.5 kg), očišćen od žilica, 1kg šampinjona, 2 ljutike, 4 režnja češnjaka, sol i papar, po ukusu, 2 žlice Dijon senfa, 6 feta pršuta, brašno, lisnato tijesto (odmrznuto), 2 žumanjka, 1 žlica mlijeka

Beef Wellington
Profimedia Beef Wellington

Priprema:
Dobro posušite meso te ga posolite i popaprite. Zagrijte maslinovo ulje u velikoj, teškoj tavi na jakoj vatri. Pecite meso sa svih strana, oko 2-3 minute dok ravnomjerno ne porumeni. File izvadite iz tave i prebacite na tanjur da se ohladi. Dok se file hladi, pripremite duxelles od gljiva - očistite gljive, ogulite i ljutiku i češnjak te sve skupa dobro usitnite u mikseru. Zagrijte onu istu tavu koju ste koristili za pečenje fileta na srednje jakoj vatri. Smjesu gljiva ubacite u tavu i pirjajte oko 8-10 minuta, dok gljive ne puste vlagu. Dodajte sol i papar po ukusu. Smjesu od gljiva prebacite u malu posudu i stavite sa strane da se ohladi.
U međuvremenu se ohladio filet pa ga premažite Dijon senfom i opet stavite sa strane.
Izrežite komad prozirne folije dug oko metar i pol i stavite ga na radnu površinu. Kriške pršuta obložite po sredini folije, položite ih tako da se preklapaju. Preko tih kriški razmažite tanki sloj duxelles gljiva. Potom na sve stavite file te sve čvrsto zarolajte. Ohladite u hladnjaku 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
Lisnato tijesto razvaljajte na blago pobrašnjenoj površini. Izvadite file iz hladnjaka i lagano odmotajte iz plastične folije. File stavite na sredinu lisnatog tijesta i preklopite sa strane da pokrijete file.
U maloj zdjeli umutite dva žumanjka i mlijeko dok se dobro ne sjedine. Kistom za pecivo premažite rubove tijesta kako biste ga zatvorili. Odrežite višak tijesta i po želji spremite za kasnije ukrašavanje. I te odrezane dijelove premažite mješavinom od žumanjka.
Prebacite Beef Wellington na podmazani lim za pečenje ili škrovadu. Premažite cijelu površinu mješavinom od žumanjka a zatim zarežite površinu tijesta na nekoliko mjesta. Ukrasite s ostatkom tijesta ako želite. Vrhove prstiju umočite u vodu i prođite po tim ukrasnim dijelovima kako bi se dobro zalijepili. Opet sve premažite smjesom od žumanjaka.
Pecite 35 do 45 minuta ili dok tijesto ne poprimi zlatno smeđu boju, i dok Beef Wellington ne očita 50 stupnjeva na termometru. Ostavite da se odmori 10 minuta prije rezanja. Rezati na debele kriške. Poslužite odmah. Prijatno!