U organizaciji Jeunes Restaurateurs održan je online panel event pod nazivom “Never-ending Culinary Passion - solutions and ideas for the future in this COVID world”. Donosimo osvrt!

Kao što je i stajalo u samoj najavi ovog događaj, trenutno stanje u svijetu gastronomije ukazuje da ne postoji jednostavan način kojim bi se odgovorilo na trenutno brojne izazove. Stvari se iz dana u dan dodatno kompliciraju uvođenjem novih mjera te zatvaranjem restorana, a pogledu na (bolju) budućnost svojim su sudjelovanjem zasigurno doprinjeli sudionici ovog događaja. Uz Daniela Lehmanna, predsjednika JRE-a, sudjelovali su Ernesto Iaccarino, Don Alfonso 1890, S.Agata, Italija, počasni predsjednik JRE; Sara Kavčič, kćerka Tomaža Kavčiča, Pri Lojzetu, Vipava, Slovenia, koji je ujedno i počasni predsjednik JRE Slovenija; Rudolf Štefan, Pelegrini, Šibenik, Hrvatska; Małgosia Minta, novinarka, autor i bloger iz Poljske te Agnieszka Małkiewicz, CEO tvrtke For Solutions iz Poljske koja nudi rješenja za profesionalce u gastronomiji.

JRE panel poručuje: 'Fine dining čeka dobra budućnost!'
JRE 

Svi su chefovi istaknuli kao zajedničko to što dijele slične izazove kako u periodu prvog tako posebice i drugog lockdowna. I dok ih je onaj proljetni motivirao na brzu reorganizaciju i uvođenje novih poslovnih formata poput dostave hrane, a sve s potrebom očuvanja radnih mjesta te održavanja kreativne atmosfere unutar timova te odnosa s gostima. Svi ti koraci pokazali su se vrlo učinkovitima, što je omogućilo organiziranje relativno dobre sezone kroz ljetne mjesece. Ali se drugi lockodown pokazao puno izazovniji, onaj koji je brojne restorane zatvorio u punom smislu riječi, te uzrokovao pad motivacije te rizik u poslovna ulaganja. U tom smjeru rade se napori stalne komunikacije, a sve kako bi se održalo zajedništvo tima. Na taj se izazov posebno osvrnu Rudolf Štefan jer za njega i njegov tim zajednički rad te zadovoljstvo gostiju najveća su nagrada za naporan rad a sada toga nedostaje. Proces oporavka restoranske industrije vidi se upravo kroz rad s mladim ljudima ali i kroz promjene modela rada, a sve s željom da i ubuduće gostima poslužuju vrhunski doživljaj.

Gledajući u budućnost svi su govornici stavili naglasak na važnost promišljanja u smjeru lokalnih namirnica, identiteta restorana regije kojoj pripada te primjeni održivosti. Jer ti su elementi zasigurno dio ukupnog identiteta svakog restorana koji će sa svojim gostima biti u kontaktu na razno razne načine, od ovih primjenjenih u pandemiji, poput dostava i web prodaje, do novih formata koji će vraćati goste u restorane, kako bi doživjeli ono stvarno, istinsko iskustvo fine dininga.

Kroz cijeli je panel i slušačima bilo moguće kroz chat format postavljati pitanja, te sudjelovati u zanimljivoj anketi te tako doprinjeti shvaćanju kako trenutne situacije te kreiranja gastronomske budućnosti. Chefovi su na izuzetno iskren način još jednom potvrdili koliko su strast i ljubav prema ovome poslu, te buduće investicije, važni pokretači globalne gastro scene. Ovo je bio prvi online JRE panel na ovu temu a prema najavi uskoro se nastavljamo družiti kroz zanimljive teme i razgovore s chefovima.