Stoljećima, u raznim svjetskim kulturama, postoje običaji i praznovjerja vezani uz Silvestrovo i Novu godinu. Primjerice, preporučuje se ispijanje šampanjca u ponoć jer mjehurići donose sreću, nosi se crveno donje rublje i ljubi se pripadnik suprotnog spola u ponoć kako bi se osigurala ljubav u nadolazećoj godini a neki stavljaju i komad zlatnog nakita u čašu pjenušca jer im je to potencijalna garancija za ekonomski prosperitet u predstojećim mjesecima.
No, jeste li znali koja se hrana preporučuje jesti za Silvestrovo a koja se pak treba izbjegavati? Krenimo sa svinjetinom - kod nas je obavezno na meniju za Staru godinu kao i u brojnim drugim zemljama, a vjeruje se da je to zato jer se svinje smatraju simbolima sreće jer uvijek, u potrazi za hranom, kopaju prema naprijed.

Svinjetina se tradicionalno jede za Novu godinu
Profimedia Svinjetina se tradicionalno jede za Novu godinu

Preporučuje se i konzumiranje kukuruznog kruha, graha (nabrekne dok se kuha što simbolizira obilje) kao i riže. Na američkom jugu obavezno se jede crnooki grah i to u kombinaciji sa zelenim povrćem (zeleno je boja novca). Jede se i leća (jer ima oblik novčića) kao i hrana žute boje jer je to boja zlata. U Španjolskoj je tradicija jesti 12 zrna grožđa, jedno za svaki mjesec pred nama, uz popratnu želju za taj mjesec. No, ako zrno bude kiselo, taj mjesec možda neće biti tako dobar. 

12 zrna grožđa, za svaki mjesec koji je pred nama
Profimedia 12 zrna grožđa, za svaki mjesec koji je pred nama

OK je jesti i ribu, jer ona pliva prema naprijed ali se nikako ne preporučuje jesti rakove ili jastoga jer se oni kreću postrance, što nije dobro za napredak. Također, možda niste znali, ali ni piletinu i puretinu se ne preporučuje jesti, zato jer oni, u potrazi za svojom hranom - kopaju po prljavštini. A ne želite valjda i vi tako provesti godinu. Ni govedina nije baš za preporuku jer krava stoji mirno dok jede a tko želi stagnirati tijekom nove godine?