Poslastice natopljene finim alkoholima koje volimo dobiti i u čašici ovaj put spajamo sa šećerom i voćem, čokoladom, medom, citrusima i ostalim sastojcima za kolače. Osim često korištenog ruma, za slatke delicije mogu se koristiti i voćne rakije, likeri, konjaci, džin, viski… Alkohol ne samo da aromatizira kolače i daje im puniji okus nego im daje i sočnost. Kao i kod, primjerice kuhanja s vinom, preporučuje se koristiti kvalitetnija pića. U ovom slučaju ipak mrvicu manje važno pa slobodno za kolače upotrijebite jeftinije boce, dok one skupocjenije čuvajte za konzumiranje u čašici. Kod pripreme krema s alkoholom bitno je ne kuhati ga već ga dodati pred sam kraj. Kombinacija je mnogo, i u ovom slučaju preporučuje se eksperimentiranje s alkoholom, no postoje prokušane kombinacije koje daju točku na i, kreme s vanilijom dobit će više karaktera dodavanjem malo bourbona, crno vino snažno će istaknuti okus kakaa iz čokolade (čokolada se može produbiti i dodatkom crnog piva), a bijelo će izvući reskost iz voća (profinjen spoj čini s jagodom). Ananas, banane, kokos i ostalo tropsko, ali i kontinentalno i mediteransko voće uvijek se dobro sljubljuje s rumom, a arome limuna istaknut će malo votke ili džina. Donosimo vam četiri odlične ideje, na vam je da ih isprobate.

Nova dimezija slastica, pripremamo ih s alkoholom
Profimedia 

Zimska torta s konjakom

60 ml konjaka
25 g očišćenih višanja (može i smrznutih)
25 g kandirane narančine korice
250 g grožđica
25 g suhih marelica
2 jaja
2 žličice agavina sirupa
120 g brašna
120 g maslaca
prstohvat soli
120 g šećera u prahu
20 g nasjeckanih oraha
naribana korica neprskanog limuna
100 g bijele glazure za kolače

U velikoj posudi pomiješajte konjak, višnje, kandiranu naranču, grožđice i nasjeckane marelice. Izmiksajte jaja, sirup, brašno, maslac, šećer i sol. Zatim umiješajte voće, nasjeckane orahe i limunovu koricu. Ulijte u lim za torte i pecite 3 do 4 sata u pećnici zagrijanoj na 125 stupnjeva. Kada se kolač ohladi, prelijte pripremljenom bijelom glazurom i ukrasite po želji.

Nova dimezija slastica, pripremamo ih s alkoholom
Profimedia 

Mini pite s rakijom

Tijesto:
175 g brašna
75 g narezanog maslaca
25 g šećera u prahu
korica naranče
2 jaja
100 g džema od brusnica
šećer u prahu za posipanje

Nadjev:
100 g svijetlih grožđica
160 g tamnih grožđica
4 žlice voćne rakije
korica i sok od ½ limuna
100 g smeđeg šećera
2 žlice miješane ušećerene korice
1 naribana jabuka


Namočite grožđice u rakiji i limunovu soku oko sat vremena. Ocijedite ih, a tekućinu sačuvajte. Pomiješajte sve sastojke pa na kraju umiješajte i alkohol. Ostavite u staklenki najmanje jedan dan da se sastojci povežu. Brašno, maslac, šećer u prahu i koricu naranče stavite u multipraktik i izmiksajte dok ne dobijete mrvice. Dodajte jedno jaje i nastavite miksati dok se tijesto ne počne oblikovati u kuglu. Lagano razmijesite na pobrašnjenoj površini. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Razvaljajte tijesto i izrežite oko 18 krugova. Utisnite ih u kalupe za mini pite pa nadjenite sa po žličicom nadjeva.
Skupite ostatke tijesta, umijesite ih pa ponovno razvaljajte i izrežite zvjezdice. Utisnite ih na mini pite i premažite razmućenim jajem. Pecite 12 do 15 minuta dok ne postane zlaćane boje. Kada se ohlade, pospite šećerom u prahu.

Nova dimezija slastica, pripremamo ih s alkoholom
Profimedia 

Torta od piškota s rumom

5 listića bijele želatine
300 g bobičastog voća
500 g punomasnog svježeg sira
125 ml mlijeka
150 g šećera
2 vanilin šećera
5 cl ruma
50 g cornflakesa
140 g piškota
borovnice za ukras

Namočite želatinu u hladnoj vodi. Bobičasto voće operite, očistite, ocijedite i obrišite kuhinjskim papirom. Izmiksajte sir, mlijeko, šećer, vanilin šećer i rum. Želatinu otopite na laganoj vatri, umiješajte u nju dvije žlice smjese od sira pa sve zajedno dodajte u ostatak kreme. Lagano primiješajte cornflakes i bobičasto voće, no ostavite dio za ukrašavanje. Uz rub kalupa za torte poslažite piškote, ulijte kremu od sira, poravnajte površinu i stavite u hladnjak na oko pola sata. Ukrasite bobičastim voćem pa maknite rub kalupa od torte.

Nova dimezija slastica, pripremamo ih s alkoholom
Profimedia 

Mousse od naranče s likerom

2 neprskane naranče
120 g šećera
4 listića želatine
250 g svježeg sira s vrhnjem
20 ml likera od naranče
200 ml slatkog vrhnja
50 g šećera u prahu
svježa metvica za dekoraciju


Namočite želatinu u vodu. Operite jednu naranču vrućom vodom, ogulite je pa koru narežite na tanke rezance. Iscijedite sok. Zavrijte 100 ml vode sa 100 g šećera i narančinom koricom, a zatim je izvadite i stavite u sito da se ocijedi. Uvaljajte je u šećer, stavite na tanjur i u hladnjak. Pomiješajte sir s vrhnjem s narančinim sokom i likerom. Rastopljenu želatinu umiješajte u kremu u tankome mlazu. Od slatkog vrhnja i šećera u prahu istucite šlag pa ga pažljivo umiješajte u kremu. Stavite u hladnjak na šest sati.
Drugu naranču prerežite napola, izvadite meso pa napunite mousseom i ukrasite listićima svježe metvice.