Nakon što je snažan potres pogodio sjeverozapad Hrvatske te ostavio brojne ljude bez krova nad glavom ali i toplog obroka, brojni hrvatski chefovi u vrlo su se kratkom roku organizirali i otputovali u potresom razoreno područje kuhati nastradalima, spasiocima, volonterima, medicinarima... Mate Janković, Marin Medak, Marin Rendić, Matija Bogdan... tek su nekih od naših chefova koji su se dali na raspolaganje, a Medak je aktivirao i svoj food truck iz kojeg su i pripremali obroke prvi, najgori dan na terenu. Iz restorana ManO pak prenose kako svakodnevno kuhaju oko 300 porcija jela poput istarske maneštre ili žgvaceta s tjesteninom te obilaze sela oko Petrinje u nadi da će pomoći s okrijepljujućim obrokom.

Ekipa iz restorana ManO priprema oko 300 obroka dnevno
Instagram Ekipa iz restorana ManO priprema oko 300 obroka dnevno

 Chef Marin Rendić se putem Facebooka zahvaljuje svima koji zovu i nude pomoć i otkriva: “Jučer smo Medak, Mate Janković, Belizar Miloš i ja odmah nakon potresa napunili food truck i u 16h smo bili u Petrinji i krenuli kuhat za ljude koji su tamo čistili ruševine. Od sutra svaki dan kuhamo kod mene u Bistrou Apetit by Marin Rendić 500 porcija hrane koje vozimo u Petrinju svaki dan”. Dodao je i da primaju donacije u hrani te zaključio: “Ovo je najmanje kaj možemo napraviti. Kuhamo jer to volimo i znamo i drago mi je da možemo usrećiti ljude u ovim teškim trenucima. Petrinja, Glina i Sisak mi smo uz vas.”

Veliko srce hrvatskih chefova
Mario Kučera/Instagram JRE Croatia Chef Zdravko Tomšić u kuhinji u Topuskom


Angažirala se i udruga ugostitelja Zagreb koja je pozivala ljude na donacije kao i udruge JRE Hrvatska koji pozivaju kolege kuhare i pomoćno osoblje da se pridruže u kuhinji u Srednjoj ugostiteljskoj školi u Topuskom. Naime, u Topuskom je 30.12. pokrenuta kuhinja kapaciteta 500 obroka dnevno, a JRE Hrvatska poziva kuhare i pomoćno osoblje da se jave za rad u organiziranim grupama
“Kuhinja u Topuskom je profesionalno organizirana, rad je predviđen u smjenama, dio namirnica imamo na skladištu, dio u dolasku, ali najvažnije je održati kontinuitet i osigurati redovitu opskrbu hranom. Stoga trebamo kuhare i pomoćno osoblje voljno raditi s nama jer samo naše ruke nisu dovoljne da se osigura toliki broj obroka u narednim tjednima“, izjavila je Marina Gaši, Predsjednica JRE Hrvatska
Kuhinja je stavljena u pogon u koordinaciji s Anom Lisak iz Cateringa Lisak i kolegama iz Nacionalne udruge ugostitelja, te uz potporu ravnateljice Srednje ugostiteljske škole u Topuskom i načelnika općine Topusko.

Veliko srce hrvatskih chefova
Mario Kučera/Instagram JRE Croatia 


Distribuciju obroku preuzela je općina Topusko, a hrana se razvozi potrebitim stradalnicima, vatrogascima, GSS-ovcima i drugima koji rade na raščišćavanju ruševina i područja pogođenog potresom.
KUhare koji su voljni pomoći, kao i pomoćno osoblje mole da se jave na broj + 385 99 3473 321 ili email i.ban@jre.eu, a navode i da su dobrodošle i donacije u namirnicama. Najavili su i pokretanje još jedne kuhinje velikoga kapaciteta u Sisku.