Koliko god bila komplicirana godina koju smo ispratili, bilješke o vinima pokazuju da smo poprilično uživali. Malo smo mogli putovati, propala su zbog toga brojna ocjenjivanja u inozemstvu, no iskoristili smo dane kad ograničenja nije bilo za obilazak vinarija. I gotovo u svakoj otkrili ugodna iznenađenja pa ovaj izbor nije bio nimalo jednostavan. Na kraju, „kocka je pala“ na dva crnjaka, prvi u najboljim godinama, a drugi vrlo zreo, te vino iz amfore koje smo do 2019. pili iz običnih butelja, a od 2020. uživamo u njemu iz magnuma, odnosno 1,5-litarske boce. Butelja praktički više nema. Sva tri vina imaju lijepu budućnost pred sobom pa je preporuka da se nabave, dok ih još ima.

Novogodišnja vinska trica
StoryGourmet Press Crni pinot 2012., Kalazić, Baranja, 80 kuna

Pikantan je Kalazićev Crni pinot 2009. iz Baranje. Popularna Slavkova "patka“ iznimno je vino koje je, možemo to tako reći, u prvoj polovici 2020. izvrsno nosilo svojih 11 godina. Štoviše, iskazivalo je dovoljno svježine koja je nagoviještala kako će oplemeniti još mnoga jela, no došlo je vrijeme da mjesto na tržištu prepusti berbi iz 2012. godine. To je atipičan crni pinot, puniji i snažniji nego što su navikli ljubitelji velike sorte koju čovjek uzgaja oko 2000 godina, ali je odlično vino. I s odličnom cijenom, treba reći. Butelja stoji samo 80 kuna, što je fenomenalan omjer uloženog i dobivenog. Pristaje pečenjima od patke i guske, a dovoljno je moćan i za neki fini kolač od crne čokolade.

Novogodišnja vinska trica
StoryGourmet Press Festigia Riserva LV 2013., Laguna, Istra, 247 kuna

Izvanredno, ekskluzivno i relativno teško dostupno crno vino u jednoj od naših najvećih vinarija napravili su od cabernet sauvignona, merlota i terana. Grožđe beru kasno, a grozdove odrežu pa ostave na trsu da se prosuše i koncentriraju. Takvog prosušenog grožđa obično je 70 ili 80 posto, a ponekad je i svo takvo. Vino zrije godinu dana u novim drvenim bačvicama, pa godinu dana u rabljenim bačvama od 1000 litara i potom u boci. Izgleda gusto i puno, miriše čvrsto, a okus mu je mekan i slastan. To je vino za sjesti navečer s dragom osobom, omirisati ga, gucnuti i o hrani, barem onoj za tijelo, više se neće razmišljati. Aktualna berba je 2015., a i 2013. je još dostupna za kupnju.

Novogodišnja vinska trica
StoryGourmet Press Tomac Amfora 2007., magnum boca, 474 kune

Prvo vino iz amfore plešivička obitelj Tomac napravila je od chardonnayja (50 posto) i desetak sorata iz vinograda starog 80 godina. Iako je Marino Markežić Kabola iz Momjana malvaziju napravio na taj prastari gruzijski način još 2004., Tomčeva Amfora oduševila je mnoge i potaknula brojne vinarije na višemjesečne maceracije bijeloga grožđa, što je tehnologija koja se uobičajeno koristi za crna vina, te višegodišnje odležavanje u bačvi i boci. Nosio sam je na velika vinska druženja u Bugarsku i Makedoniju, slao prijateljima u London, i sve je oduševila mirisom i okusom koje je teško opisati. Može se uživati sam s njim ili u biranom društvu. Magnum boca u Miva Galeriji vina stoji 474 kune.