U ovo vrijeme pojačanog opreza za svoje zdravlje, posebno s obzirom na koronavirus ali i na standardne zimske zdravstvene boljke, nije loše dodatno ojačati svoj imunitet. Uz razne pripravke, što one iz ljekarne ili iz kućne radinosti, donosimo i recept za jednu zanimljivu tinkturu na bazi jabukovače koja uključuje još i luk, naranču, limun, češnjak, kurkumu, cimet...
Ispijanje jedne ovakve tinkture dnevno pojačava imunološki sustav, smanjuje temperaturu i upale, pomaže stabilizirati razinu šećera u krvi i još mnogo toga. Barem ako je vjerovati napisima o tinkturi, koji datiraju još iz 1970-ih, kad je prvi put spomenuta knjizi “Herbal Healing for Women”, autorice i travarke Rosemary Gladstar.
Dakle, baza je jabukovača, a evo popis svih sastojaka:

Baza tinkture je jabukovača
Profimedia Baza tinkture je jabukovača

 Sastojci:

1 boca jabučnog octa
Cca. 3-4 centimetra korijena hrena
Cca. 4-5 centimetara korijena đumbira
1 velika glava luka
1 velika naranča
1 limun
1 češanj češnjaka
3-4 serrano čilija ili habanero paprike
2 žlice kurkume
1 žlica cimeta
1.5 žličice kajenskog papra
1.5 žličice crnog papra
1 žličica klinčića
Malo meda po želji

Priprema:
Luk, naranču i limun (ostavite im koru, samo ih operite), jedan češanj češnjaka i papriku nasjeckajte i ubacite u veliku, čistu staklenu posudu. Potom naribajte korijen hrena i đumbira, te dodajte u staklenku zajedno sa začinima. Sve prelijte sirovim jabučnim octom te promiješajte drvenom žlicom.
Potom stavite komad pergamentnog papira preko poklopca staklenke i čvrsto zavrnite. Spremite staklenku na hladno, skriveno mjesto na četiri tjedna, ali jednom dnevno ju protresite.
Nakon četiri tjedna procijedite sadržaj staklenke kroz gazu ili cjedilo obloženo muslinom preko srednje do velike posude. Ostavite da se jabukovača ocijedi u loncu 20-30 minuta. Stišćite gazu da izađe što više tekućine. Dobivenoj tinkturi dodajte meda po želji te je ulijte u staklenu bocu koja se zatvara ili staklenku za konzerviranje. Obavezno označite datum punjenja; jabukovača bi trebala trajati (na sobnoj temperaturi ali dalje od izravne sunčeve svjetlosti), do godinu dana.