Poke bowl je pojam za izvorno havajsko jelo koje se priprema u posudicama i koje posebnim čine svježe sezonske namirnice te stil slaganja.Sam naziv dolazi od havajskog pojma koji znači narezati na komadiće i u tradicionalnoj havajskoj kuhinji poslužuje se kao predjelo. Jelo je kombinacija utjecaja japanske i azijske kuhinje pa se uz obavezni soja umak namirnice pripremaju uz dodatak ulja od sezama, rižina octa, furikake (mješavina sušene ribe, sjemenki sezama i algi), krupne morske soli, papričica, wasabi umaka, mladog luka, ukiseljenog đumbira, riže, ananasa, svježih krastavaca, crvenog kupusa, avokada... Mogućnosti kombiniranja zaista su brojne te, uz sve tradicionalne preporuke, oduševljava i mogućnost kreiranja ovog ukusnog i iznimno zdravog obroka. Pa tako uz klasične zdrave namirnice - rižu, kvinoju, leću te svježe i ukiseljeno povrće, ovo jelo privlači i svježom, sirovom ribom. A odličan je odabir marinirano meso tune u ukusnom soja umaku posebice za sve one koji vole morske okuse. Birajte zdrave, organske namirnice i okuse koje volite, koristite začine, reckajte, slažite i poslužujte u atraktivnim zdjelicama jer svi ti elementi pridonose uživanju u poke bowlu.

I ne zaboravite, osim što ne zahtijeva puno vremena za pripremu, ovaj je obrok odličan način kako iskoristiti višak pripremljene riže i povrća. Poke bowl i sve njegove varijante dobrodošli su u svako doba godine, zato bez razmišljanja pripremite zdrav obrok iz zdjelice. I uz okuse ne zaboravite na boje i smjer slaganja sastojak – jer čarolija se skriva i u dojmu.

priprema poke bowla
Profimedia Tuna poke bowl

Tuna poke bowl

1,5 šalica kuhane riže kratkog zrna
700 g tune
malo soja umaka
ulje sezama
ocat (od riže, ali može i vinski)
1 žličica usitnjenog đumbira
1 žličica usitnjenog češnjaka
2 mlada luka (i bijeli i zeleni dio sitno nasjeckan)
svežanj rotkvica (tanko narezane)
3 mrkve, naribane
2 avokada
malo nasjeckanog peršina
tostirane sjemenke sezama

Skuhajte rižu. Oštrim nožem narežite odreske tune na podjednake komadiće. U većoj posudi pomiješajte tri žlice soja umaka, žlicu ulja od sezama, dvije žlice octa, češnjak i đumbir te dobro izmiješajte. Dodajte komadiće tune i mladog luka. Opet sve dobro izmiješajte i ostavite da odstoji sat vremena na hladnom. U zdjelicu stavite rižu, svježe naribanu mrkvu, mariniranu tunu, narezane rotkvice te na tanke kriške narezan zreli avokado. Po vrhu pospite sjemenke sezama. Prema potrebi poslužite uz dodatak umaka od soje. Dobar tek!