Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gourmet

Znate za tekilu, no jeste li ikad probali mezcal?

Autor Ela Radić
Autor Ela Radić

Oba pića dolaze iz Meksika i rade se od agave, ali tu prestaje sva sličnost; doznajte koje su razlike između ova dva popularna alkohola

Izvor: Profimedia

Sigurno ste čuli (i pili) tekilu i da vas netko pita nešto o tekili, znali biste reći da je to piće iz Meksika i da se radi od agave. No, znate li da je tekila zapravo vrsta mezcala, alkoholnog pića koje postoji puno dulje od tekile i, iako isto nastaje od agave i dolazi iz Meksika, tu zapravo prestaje sličnost s tekilom.
U osnovi, "mezcal" je bilo koji alkohol napravljen od pustinjske biljke agave. Tekila je (po zakonu) proizvod samo jedne sorte agave, dok se mezcal može napraviti od više od 30 vrsta. Riječ je o alkoholu jačine 38 do 43 stupnja, koji se dobiva fermentacijom i naknadnom destilacijom soka određenih sorti agave s dodatkom šećera i drugih sastojaka. Okus mu je jak ali prva stvar koju primjetite je aroma dima, posljedica specifične proizvodnje ovog pića. Neki mezcali se piju sa crvom a valja napomenuti i da je zbog načina proizvodnje, mezcal skuplji do tekile.

Sve tekile su zapravo mezcali
Sve tekile su zapravo mezcali
Izvor: Profimedia

A evo koje su ključne razlike između mezcala i tekile:

- Sve tekile su mezcali, no svi mezcali nisu tekile. Znači, tekila je vrsta mezcala, recimo, slično kao kao što su stock i burbon vrste viskija. Mezcal se definira kao bilo koji alkohol na bazi agave. To uključuje i tekilu koja se pravi u određenim regijama Meksika i mora biti izrađena samo od plave agave (agave tekilana). Što nas dovodi do druge razlike:
- Rade su od različitih vrsta agave. Mezcal se može napraviti od više od 30 sorti agave a najčešće od vrsta kao što su tobalá, tobaziche, tepeztate, arroqueño i espadín, koji je najčešći i čini do 90% mezcala.

Mezcal se może napraviti od više od 30 sorti agave
Mezcal se może napraviti od više od 30 sorti agave
Izvor: Profimedia

- Proizvode se u različitim regijama Meksika. Tekila se proizvodi na pet lokacija: Michoacán, Guanajuato, Nayarit, Tamaulipas i Jalisco, gdje se nalazi stvarni grad Tequila. Mezcal se, s druge strane, proizvodi u devet različitih područja Meksika - Durango, Guanajuato, Guerrero, San Luis Potosi, Tamaulipas, Zacatecas, Michoacán, Puebla i Oaxaca, gdje se proizvodi više od 85 posto svih mezcala.
- Različito se destiliraju. Tekila i mezcal napravljeni su od jezgre agave, poznate kao "piña". Međutim, tu prestaju sličnosti u proizvodnji. Tekila se obično proizvodi parenjem agave u industrijskim pećnicama prije nego što se dva ili tri puta destilira u bakrenim posudama. Mezcal se, pak, kuha unutar zemljanih jama koje su obložene kamenjem lave i napunjene drvetom i ugljenom prije destiliranja u glinenim posudama. Iako su neki veliki proizvođači mezcala usvojili suvremene metode, zanatski proizvođači mezcala i dalje koriste ovu tradicionalniju metodu, koja je izvor okusa dima koji se često povezuje s mezcalom.
- I, za kraj, imaju drukčije labele. Kad se destilacija završi, i tekila i mezcal odležavaju u hrastovim bačvama. Međutim, različito se gleda njihovo ‘starenje’. Primjerice, tekila dolazi u tri sorte: blanco (srebro ili platon / 0-2 mjeseca), reposado (2-12 mjeseci) i anejo (1-3 godine). Mezcal je također grupiran u tri kategorije prema dobi, uključujući joven (blanco ili abacado / 0-2 mjeseca), reposado (2-12 mjeseci) i anejo (najmanje godinu dana).

Najčitanije

NAJNOVIJE

Najčitanije

Najnovije