Okrugle i duguljaste glavice radiča privlače izgledom, bojom ali i sve popularnijim receptima na dnevnim jelovnicima. I dok je za pojedince radič na tanjuru novost, zanimljivo je kako se u Italiji radič slavi stoljećima, te se u karakterističnim sortama uživa kako u salatama, tako i u rižotu, u umacima za tjesteninu, ali i u radiču pripremljenom na žaru. Najpoznatije sorte crvenog radiča se uzgajaju na području Trevisa, Verone i Chioggie i njihov su oblik, boja i okus rezultat višestoljetne tradicije. A sam uzgoj nije jednostavan, jer uključuje sadnju i rast na poljima, sakupljanje nakon zimskih mrazeva, čuvanje u spremnicima kroz koje teče voda obilata prirodnim mineralima, dozrijevanje te pakiranje savršenih glavica.

Crveni radič je više od salate
Profimedia Crveni radič

 Crveni se radič savršeno slaže sa zelenim salatama, ali i s kukuruzom, mahunama, jajima, sirevima... začinjen sa soli te uljima i octevima. Osim u rižotu, odličan je dodatak ječmu i kuhanom krumpiru, ali brojni su i recepti u kojima se radič priprema kao nadjev za savijače, pite, pizzu, a uz dodatak ricotte i za cannellone. Ovaj je plod odličan za fermentaciju, pripremu džema, onaj koji se koristi za aromatiziranje piva i sireva. Radič osim što privlači okusom i bojom, privlači i činjenicom da sadrži velike količine antioksidansa, kalcija i željeza, te vitamina A, B1 i B2, što je dobra motivacija za uvrštavanje crvenog radiča u prehranu. Donosimo recepte uz koje će taj korak biti i više nego zanimljiv. Dobar tek!

Salata s radičem, kruškama i karameliziranim orasima
100 g oraha
2 žlice šećera (sitno mljevenog)
1 glavica radiča
1 glavica zelene salate po želji
2 kruške
2 žlice balzamičnog octa
4 žlice maslinova ulja
sol, papar
200 g sira s plemenitom plijesni

Priprema

Orahe popržite u tavi na laganoj vatri bez dodavanja masnoće. Dodajte šećer i miješajte dok se ne rastopi, a zatim orahe uvaljajte u nastali karamel. Potom ih izvadite te stavite na papir za pečenje da se ohlade. Salate operite, protresite i natrgajte listove na komade. Kruške operite, narežite na tanke ploške i zajedno s listovima salate stavite u zdjelu. Nakapajte octom i maslinovim uljem te promiješajte. Po želji posolite, popaprite i raspodijelite u zdjelice. Na svaku porciju salate razmrvite malo sira i pospite karameliranim orasima.

Crveni radič je više od salate
Profimedia 

Rižoto s crvenim radičem

400 g radiča
1 režanj češnjak
1 luk
1 čaša crnog vina
povrtni temeljac
parmezan
maslinovo ulje
maslac
sol, bijeli papar

Priprema

Narežite radič na manje komade pa ga popržite na maslacu i maslinovu ulju sa sitno nasjeckanim lukom i češnjakom. Dodajte pola čaše vina i kuhajte miješajući petnaest minuta. Dodajte rižu, pirjajte te povremeno promiješajte podlijevajući temeljcem. Kad je riža kuhana dodajte ostatak vina te posolite. Na kraju dodajte maslac i parmezan, popaprite te ostavite nekoliko minuta da odstoji te poslužite.

Crveni radič je više od salate
Profimedia