Osim tjestenine, zvijezde ovog tanjuru su sir i papar, a ovo je jelo jedno od onih koje već na prvi zalogaj osvaja nepce. Talijanski klasik danas se priprema na različite načine, od kojih nas je posebno oduševio recept sa slanutkom, no ipak se najradije vraćamo osnovnom receptu. Zanimljiva je i priča da se ovo jelo pripremalo i u doba staroga Rima te da je bilo gotovo svakodnevno jelo pastira na apeninskim visoravnima. Oni su od kuće sa sobom nosili pripremljenu tjesteninu, a kako su čuvali ovce, uvijek su imali i ovčjeg mlijeka i sira. Na svojevrstan način novu mu je slavu dala i slavna kuharica Lidia Bastianch te je danas ovo nezaobilazno jelo na jelovnicima talijanskih restorana diljem svijeta.

Ovo je jelo jednostavno za pripremu, ali pazite - jer tajna je upravo u pažljivoj pripremi bez obzira na malo sastojaka. Za kremastu teksturu birajte sir pecorino romano ili grana padano, a papar sameljite trenutak prije nego što ćete ga dodati u toplu smjesu. Miris papra u nosnicama znak je da ste na dobro putu do savršenog obroka. I još jedna napomena, birajte špagate istaknute kvalitete jer to je još jedna tajna ovog jela. Dobar tek!

Cacio e pepe

Sastojci

500 g špageta
4 žlice maslaca
1 žlica maslinova ulja
½ šalice sitno ribanog sira
papar
sol

Priprema

Tjesteninu skuhajte al dente, prema uputama. U zdjeli pomiješajte omekšani maslac, maslinovo ulje i sir. Skuhanu tjesteninu stavite u zdjelu i dobro protresite. Začinite s puno svježe mljevenog papra, posolite i poslužite.

Cacio e pepe, talijanski klasik
Profimedia