U novom nastavku naše rubrike u kojoj predstavljamo zanimljiva jela iz cijelog svijeta, na red je došla Bolivija i njihovo nacionalno jelo - Salteñas. Riječ je o vrsti empanade od slatkog tijesta s maslacem ali s pikantnim i slanim mesnim nadjevom (obično se stavlja piletina ili govedina) a koja se poslužuje za doručak ili kao međuobrok. Ovo jelo u obliku polumjeseca razlikuje se od tipične empanade pletenim šavom i po tome što se salteñas peku uspravno, a ne na sa strane. Jelo je dobilo ime po bolivijskom gradu Salta, a često se poslužuju s bolivijskom salsom zvanom llajua. Možete ih naći u street food ponudi a kad ih jedete, pazite da ih zagrizete s gornje strane kako vam se po majici ne bi prolio umak.
A evo kako ih možete napraviti i u svojoj kuhinji!

Sastojci:
Za nadjev:
2 srednja krumpira
4 šalice pilećeg temeljca (može i goveđi)
1 velika glava luka (narezan na kockice)
1 crvena paprika (očišćena od sjemenki i narezana na kockice)
2 žlice biljnog ulja
1/2 kg dinstane govedine
2 žlice ahi panca paste
1 žličica kima
1 žličica dimljene paprike
1 žličica origana
Sol i papar
1/2 šalice smrznutog graška
1 pakiranje želatine (bez okusa)
1/2 šalice vode
14 do 16 maslina (zelenih)

Za tijesto:
4 šalice brašna
4 žlice maslaca
5 žlica svinjske masti
1 žlica achiote
1/4 šalice šećera
3/4 šalice vode
1 žličica soli
1 jaje

Može se jesti za doručak ili kao međuobrok
Profimedia Može se jesti za doručak ili kao međuobrok

Priprema:

Nadjev:
Ogulite krumpir i narežite ga na kockice. U loncu skuhajte pileći ili goveđi temeljac. Dodajte krumpir i kuhajte dok ne omekša. Potom ga ocijedite, sačuvajte tekućinu i stavite sa strane. Narežite govedinu na male kockice. U veliku tavu dodajte 2 žlice ulja i pirjajte govedinu dok ne porumeni sa svih strana. Uklonite govedinu s tave i ostavite sa strane. Uklonite sve masti koje su ostale u tavi, osim 2 žlice. Dodajte aji pancu, luk i papriku u tavu i pirjajte dok luk ne omekša (oko 3 do 4 minute).
Dodajte kim, papriku i origano i pirjajte nekoliko minuta. Vratite meso natrag u tavu i kuhajte uz miješanje 2 do 3 minute. Ubacite onu juhu od temeljca i krumpira u tavu. Začinite solju i paprom po ukusu.
Dinstajte govedinu i povrće na laganoj vatri dok govedina ne omekša (oko 30 do 40 minuta). Po potrebi dodajte još malo juhe i soli i papra. Umiješajte kuhani krumpir i grašak i miješajte dok se ne zagrije.
Otopite želatinu u 1/2 šalice vode i dodajte u umak s govedinom i dobro promiješajte.
Kad je gotovo, maknite s vatre i premjestite u vatrostalnu posudu. Stavite u hladnjak dok se potpuno ne ohladi.

Tijesto:
Stavite brašno u veliku posudu. U maloj posudi kombinirajte povrće, maslac i achiote. Zagrijte na umjerenoj vrućini zatim dodajte u brašno i promiješajte drvenom žlicom. Prstima ravnomjerno rasporedite mast kroz brašno dok se ne rasprši. U maloj tavi umiješajte šećer i sol u vodu i zagrijte dok se šećer ne otopi i smjesa ne zagrije. Tu dobivenu smjesu ubacite u brašno zajedno s jajetom. Mijesite smjesu dok ne dobije glatko tijesto, dodajući 1 do 2 žlice vode ako se tijesto čini suhim. Stavite tijesto sa strane na 30 minuta do sat vremena da se odmori.

Punjenje i pečenje:
Podijelite tijesto u kuglice, približno veličine loptice za golf. Pritisnite svaku kuglu u ravni krug i pustite da se odmori 5 minuta. Razvaljajte svaki krug tijesta u veći ovalni oblik promjera oko 5 do 6 centimetara i debljine oko 3 mm. Zagrijte pećnicu na 170 C. Stavite 2 žlice ohlađenog nadjeva u sredinu kruga tijesta. U nadjev dodajte maslinu. Preklopite tijesto na pola preko nadjeva i stisnite rubove kako bi tijesto bilo potpuno zatvoreno. Ako želite sjajniju koru, namažite svaku salteñu smjesom od 1 žumanjka i 2 žlice mlijeka. Salteñe stavite na papir za pečenje i pecite 20 do 25 minuta ili dok ne porumene.