Pečena govedina i jorkširski puding dugo su vremena omiljena hrana u Engleskoj, zajedno s poznatim “fish and chipsom” te pilećom tikka masalom. To je zapravo tradicionalna nedjeljna pečenka (obrok koji se obično služi nedjeljom) - pečena govedina začinjava se i kuha otprilike 90 minuta, a puding se priprema se od jaja, soli, mlijeka i brašna.
I dok oko pečenke nema puno nepoznanica, jorkširski puding zanimljiv je i historičarima. Njegovo točno podrijetlo je nepoznato, makar postoji opći konsenzus da je to jelo povezano sa sjeverom Engleske. Prefiks “jorkširski” prvi je put upotrijebljen u publikaciji Hannah Glasse 1747. godine u knjizi “The Art of Cookery Made Plain and Simple”. Lagana i hrskava priroda ovog pudinga od tijesta, napravljenog u tom području, razlikovala ga je od pudinga od tijesta iz ostalih dijelova Engleske.
Iako, kad pomislimo na puding, odmah mislimo na desert, izvorno je puding u Britaniji bilo jelo na bazi mesa. Kuhao se ispod mesa (obično govedine) - meso bi bilo na roštilju a puding ispod, te bi na taj način skupljao masnoće i sokove iz mesa. Čak je i originalni naziv ovog pudinga bio “kapajući puding”. Ni jedna kap te dragocjene masnoće nije bila izgubljena, a s obzirom da je izvore tih esencijalnih masti, osobito na sjeveru Engleske, bilo teško dobiti u to doba jer je meso bilo jako skupo, na cijeni je bila svaka kap.
Međutim, krajem 18. stoljeća, suvremeni pudinzi više se nisu temeljili na mesu, a ta se promjena slučajno poklopila s gore spomenutim prvim objavljivanjem pudinga u publikaciji Hannah Glasse. U svakom slučaju, tradicionalni jorkširski puding je slano jelo, poslužuje se uz glavno jelo ili prije njega, a ne kao “puding” ili desert.
Valja spomenuti da se ovaj puding u početku posluživao i zasebno, kao glavno jelo jer je, zahvaljujući svojoj hranjivosti, mogao uspješno nahraniti radnike nakon napornog radnog dana. Jorkširski puding tradicionalno se kuhao u velikoj, plitkoj posudi, a zatim rezao u komade za posluživanje. U današnje vrijeme, radi se u kalupima za muffine, ide uz bilo koje meso a ne samo uz govednu a kao pratnja “britanske nedjeljne pečenke” te je postao dio britanske kulinarske institucije.
U nastavku donosimo recept za pečenu govedinu i jorkširski puding.
Sastojci:
90 dkg goveđe pečenke
češnjak u prahu
sol
papar
¼ žličica soli
1 šalica univerzalnog brašna
2 jaja, tučena
1 šalica mlijeka
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva C. Operite meso i pospite ga češnjakom u prahu, solju i paprom. Stavite termometar za meso u najdeblji dio pečenja, pazeći da ne dodiruje kosti ili masnoću.
Pecite na rešetki u velikoj posudi za pečenje u zagrijanoj pećnici oko 90 minuta. Ako želite da pečenje bude medium rare, termometar za meso trebao bi očitavati 57 stupnjeva C. Izvadite pečenje iz posude, zadržavajući sve sokove.
Sad pripremite puding - u maloj posudi umutite dva jaja dok smjesa ne postane pjenasta. U drugoj maloj zdjeli pomiješajte sol i brašno. Razmućena jaja umiješajte u brašno. Neprestano miješajući, postupno ulijte mlijeko. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva C. Sok koji vam je ostao od pečenja ulijte u lim za muffine. Stavite u zagrijanu pećnicu na 3 minute. Izvadite te dodajte u svaki kalupo gore napravljenu smjesu jaja, brašna i mlijeka. Vratite lim za muffine u pećnicu i pecite još 20 minuta, ili dok ne postanu zlatno smeđe. Poslužite uz pečenje te krumpir i povrće po želji i uživajte!