Na spomen punjene, nadjevene tjestenine rastu zazubice, a dok jedni pomisle na torteline i raviole a drugi na sočne cappellette mi se radujemo cannellonima i conchiglionima, ili da pojasnimo, tjestenini u obliku cijevi te tjestenini u obliku školjaka. Jer upravo su ovi oblici savršeni za ukusne i zdrave proljetne obroke, kako zbog oblika, idealnog za punjenje, tako i zbog savršenog omjera tjestenine i nadjeva. A koji su to okusi proljeća kojima nadjevamo odabranu tjesteninu? Medvjeđi luk i mlade koprive te ukusni svježi sirevi. Ali ova je tjestenina savršen obrok napunjena i mljevenim mesom, špinatom, kombinacijom sira i šunke. Priprema nije zahtjevna, posebno ukoliko koristite kupovnu tjesteninu, pa krenimo!

Cannelloni punjeni sirom i koprivom

Sastojci
400 g cannellona

Za nadjev
250 g ricotte
100 g gaude
2 žlice vrhnja za kuhanje
500 g blanširane koprive
5 do 10 dkg parmezana
sol, papar

Za bešamel
1 žlica glatkog brašna
šalica kiselog vrhnja
šalica mlijeka
5 g maslaca
sol

Priprema
Mladu koprivu operite, kratko prokuhajte u zavreloj, zasoljenoj vodi. Ocijedite, ohladite mlazom vode, nasjeckajte na krupno. U posudi pomiješajte koprivu, ricotta sir, parmezan, vrhnje za kuhanje. Sve dobro razradite vilicom. Dodajte sol i papar po želji. Za bešamel otopite maslac, dodajte brašno i kratko popržite. Dodajte mlijeko, dobro promiješajte te uz neprestano miješanje pustite da zakuha. Dodajte kiselo vrhnje, sol, promiješajte.Ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Cannellone napunite pripremljenom smjesom. U vatrostalnu posudu ulijte polovicu bešamela, preko bešamela posložite napunjene cannellone, te ih prelijte ostatkom bešamela. Naribajte gaudu te posipajte po cannellonima. Pecite oko 30 minuta, dok se na zažuti. Poslužite toplo uz proljetnu salatu.

Tjestenina nadjevena okusima proljeća – punimo cannellone i conchiglione
Profimedia Cannelloni punjeni sirom i koprivom

Conchiglione s nadjevom od ricotte i medvjeđeg luka

Sastojci

500 g tjestenine u obliku školjaka, conchiglione

Za nadjev

400 g medvjeđeg luka
1 luk
3 žlice maslaca
250 g sira ricotte
10 žlica kiselog vrhnja
papar
muškatni oraščić

Za umak
0,5 l umaka od rajčice
sol, papar

Priprema

Medvjeđi luk isperite te ga vlažnog propirjajte oko 2 min u velikom loncu dok ne povene. Ocijedite, prelijte hladnom vodom, ocijedite i krupno nasjeckajte. Luk očistite I nasjeckate pa pirjajte na žlici maslaca. Izmiješajte ricottu s vrhnjem te umiješajte luk i medvjeđi luk. Nadjev začinite sa soli, paprom i muškatnim oraščićem. Tjesteninu u obliku školjaka pripremite prema uputama, pazite da vam se ne prekuha, a kuhanu tjesteninu ohadite pa napunite smjesom. Ugrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Umak od rajčica ugrijte, dodajte sol i papar, dobro promiješajte, ostavite da uzavre. Sklonite s vatre. U posudu za pečenje dodajte pripremljeni umak, te posložite napunjene školjke. Pecite oko 10 minuta, poslužite toplo.

Tjestenina nadjevena okusima proljeća – punimo cannellone i conchiglione
Profimedia Conchiglione s nadjevom od ricotte i medvjeđeg luka