Medvjeđi luk u kuhinji se koristi u mnogim slanim jelima koje “podiže” svježom, biljno-cvjetnom aromom, i to u juhama, salatama, jelima s jajima ili tjesteninom, u umacima, preljevima za salatu i namazima. Aroma i ljekovitost ove iznimno karakterne biljke najbolje dolaze do izražaja kada je sirova, posebno ako se koriste mladi listovi. Medvjeđi luk u potpunosti je jestiv i zdrav (poznat je kao “čistač” krvi i jetara), no potreban je oprez pri branju jer ga je lako pomiješati s po izgledu sličnim, a iznimno otrovnim lišćem mrazovca ili đurđice.

Najlakše ćete ga prepoznati po intenzivnom mirisu češnjaka, no niste li sigurni u vlastitu stručnost, radije kupite svježe lišće srijemuša kod iskusnih trgovaca. Birajte mlado, čvrsto, jarkozeleno lišće sjajne vanjske te mat unutarnje strane lista, bez tamnih točkica. Prije upotrebe svakako ga dobro operite nekoliko puta kako biste uklonili eventualne tragove šumskih životinja. Poput ostalog lisnatog bilja, i lišće medvjeđeg luka brzo dehidrira te gubi nutrijente brzo nakon branja pa ga je najbolje upotrijebiti što prije. Čuvajte ih u hladnjaku u plastičnoj vrećici te upotrijebite u roku od tri do pet dana. Moguće ga je i zamrznuti, i to u obliku cijelih listova ili nasjeckan, bez prethodnog blanširanja.

Maslac s medvjeđim lukom i čilijem

Sastojci

100 g maslaca na sobnoj temperaturi
8 listova medvjeđeg luka
naribana korica 1/2 limuna
1/2 očišćene i nasjeckane čili papričice
sol

Priprema

Listove medvjeđeg luka sitno nasjeckajte pa ih zajedno s ostalim sastojcima umiješajte u maslac. Zamotajte u plastičnu foliju, oblikujte u valjak i stavite u hladnjak.

Medvjeđi luk - zvijezda sezone i tanjura! Ako ga sami berete - pripazite!
Profimedia 

Proljetna frittata

Sastojci

800 g krumpira
2 luka
100 g tvrdog sira
12 listova medvjeđeg luka
4 žlice ulja
8 jaja
1/2 žličice mljevene dimljene paprike
sol

Priprema

Kuhajte čitave krumpire u slanoj vodi oko 20 minuta. Nakon toga ih procijedite i ostavite da se ohlade te ogulite. Luk oljuštite i narežite na trakice, kao i medvjeđi luk, a sir naribajte. Krumpir narežite na ploške pa ga popecite na vrelom ulju u velikoj tavi oko 10 minuta. Pred kraj dodajte luk i medvjeđi luk. Zamutite jaja, posolite ih i začinite mljevenom paprikom te prelijte preko krumpira. Dodajte ribani sir, poklopite i pecite na laganoj vatri 10-ak minuta. Kada je frittata pečena, istresite je iz tave i narežite na trokute.

Medvjeđi luk - zvijezda sezone i tanjura! Ako ga sami berete - pripazite!
Profimedia