Ukusne kreme, voće i čokolada spojeni sa sočnim biskvitom obavezni su saveznici slatkog uskrsnog stola. Jer blagdansko slavlje nije potpuno bez malih remek djela, slastica kojima veličamo snagu proljeća, blagdana i obiteljskog okupljanja. Uz sve tradicionalne recepte, pripremu pince, kuglofa, orahnjače i makovnjače, blagdanski stol je savršeno mjesto i za uživanje u torti. Naš je odabir svima draga torta od mrkve začinjena narančom. I ne zaboravite, dekoracija je važna, stoga pronađite ili oblikujte čokoladne zečiće, marcipan šarena jaja, slatke mrkvice... U slast.

Torta od mrkve i naranče

Sastojci

4 jaja
125 g šećera
2 vanilin šećera
2 žlice svježe ribane narančine korice
250 g sitno naribane mrkve
150 g mljevenih badema
90 g brašna
20 g škrobnog brašna
2 žličice praška za pecivo
400 ml slatkog vrhnja
1 omot želatine
2 žlice sirupa od naranče
200 g šećera u prahu
sok od 1 limuna
4 žlice preprženih komadića badema

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pjenasto umitite jaja sa šećerom, vanilin šećerom i narančinom koricom pa umiješajte mrkvu i bademe. Posebno pomiješajte brašno, škrobno brašno i prašak za pecivo te ih umiješajte u prvu smjesu. Izlijte smjesu u kalup za torte promjera 26 cm čije ste dno obložili papirom za pečenje i pecite oko 40 min. Malo prije kraja pečenja prekrijte biskvit aluminijskom folijom. Ohladite pečeni biskvit na rešetki za kolače i potom ga prerežite u dva lista. Umutite slatko vrhnje u čvrst šlag sa sirupom od naranče i želatinom, premažite donji list biskvita kremom pa prekrijte gornjim. Prosijte 200 g šećera u prahu i umiješajte ga s limunovim sokom u gustu tekuću glazuru, koju ćete po želji dodatno obojiti s nekoliko kapi boje za kolače. Tortu prelijte glazurom i odmah polijepite komadiće badema po rubu. Ostavite glazuru da se stisne. Ukrasite tortu po želji.

Slatki blagdanski stol nezamisliv je bez torte od mrkve
Profimedia Ukusna torta od mrkve