Proljetni jelovnici su kao stvoreni za različite užitke, pa tako i one u kojima glavnu ulogu ima sir. A zvijezda ovog recepta je mozzarella, ponos talijanske kuhinje, baš kao što su i parmezan, pizza, panettone... Mozzarella je nastala još u doba Rimljana, no tada se pripremala od ovčjeg mlijeka. Od trećeg stoljeća pravi se od bivoljeg mlijeka a pizzaioli kažu da nema dobre pizze bez vrhunske mozzarelle. Danas je najčešće zamjenjuje industrijski sir od kravljeg mlijeka. A da mozzarella ne mora biti samo dio pizze, sendviča ili salata potvrđuje i ovaj recept - pohani mozzarella štapići! 

Sastojci
500 g mozzarelle
100 g brašna
6 jaja
400 g krušnih mrvica
ulje
sol, papar

Priprema
Mozzarellu narežite na štapiće pa je rasporedite po podlozi i stavite u zamrzivač pola sata. Za to vrijeme pripremite tri posude. U jednu stavite brašno, u drugu jaja koja ste dobro izmutili te začinili sa soli i paprom, a u treću krušne mrvice. Mozzarella štapiće izvadite iz zamrzivača, uvaljajte ih u brašno, pa u jaja i na kraju u krušne mrvice. Pržite ih u dubokom ulju dok ne poprime boju. Poslužite tople uz umakom po želji.

Hrskavi izvana, sočni iznutra - pohani mozzarella štapići
Profimedia