Torta od badema sa samo četiri sastojka možda zvuči neugledno sa svojim skromnim sastojcima: bademovo brašno, jaja, šećer i vanilija. Ali, vjerujte na riječ, jedan zalogaj ove slastice dokazat će vam suprotno! Ipak, za nju se treba i malo potruditi - nije da samo trebate sve sastojke staviti u zdjelu i pomiješati ih. A evo kako je napraviti!
Sastojci:
200 g bademovog brašna
4 jaja, razdijeljena, na sobnoj temperaturi
100g granuliranog šećera
1 žlica čistog ekstrakta vanilije
šaka narezanih svježih jagoda ili malina za ukras
šećer u prahu, po želji
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Podmažite okrugli kalup za torte maslacem, a dno obložite papirom za pečenje.
Odvojite jaja: žumanjke stavite u jednu veću posudu, a bjelanjke u drugu veliku posudu. Mikserom istucite žumanjke sa šećerom dok smjesa ne postane svijetle boje i kremaste konzistencije, oko 2 minute.
Silikonskom lopaticom nježno umiješajte bademovo brašno. Dodajte i ekstrakt vanilije.
Mikserom istucite bjelanjke velikom brzinom dok ne smjesa ne postane kremasta i sjajna i kruta, oko 5 minuta.
Dodajte mali dio bjelanjaka u tijesto s bademima i lagano preklopite smjesu, od dna prema gore. Potom dodajte preostali bjelanjak i nastavite lagano preklapati smjesu, ne prenaglo i jako jer će se bijelanjak ispuhati. Cilj je lagano spojiti dvije smjese bez pretjeranog miješanja.
Ulijte tijesto u pripremljeni kalup za torte. Pecite na 180 stupnjeva 28 minuta ili dok čačkalica koju zabodete u sredinu torte ne izađe suha. Gornji dio kolača bit će svjetlije boje, ali čvrst na dodir.
Ostavite da se ohladi najmanje 10 minuta. Potom pređite nožem za maslac oko ruba torte kako biste otpustili kalup te preokrenite tortu na rešetku za hlađenje i pustite da se potpuno ohladi. Tortu možete posuti sa šećerom u prahu i ukrasiti jagodama ili malinama te poslužiti uz sladoled. Uživajte!