Ova glabalno omiljena talijanska slastica kuhana je slatka krema koja se ohlađena poslužuje u raznim kombinacijama, s čokoladom, karamelom, raznim voćnim preljevima ali i uz dodatak dodatka svježeg voća. Priprema nije zahtjevna, no važno je ostaviti dovoljno vremena da se slastica ohladi, a jedna od omiljenijih verzija panna cotte je ona poslužena sa svježim jagodama. Zato su proljetni mjeseci idealni upravo za ovaj recept koji se opet lako prilagođava i drugom bobičastom voću. U slast!

Sastojci
500 ml slatkog vrhnja
100 g šećera
8 g želatine
1 štapić vanilije
250 g jagoda

Priprema
Namočite želatinu u hladnu vodu i pripazite da su listići u potpunosti potopljeni. Ostavite želatinu da se namače oko 10 minuta ili prema uputstvu. Kada se želatina otopi dodajte sadržaj mahune vanilije zajedno sa sjemenkama. U plitku posudu za kuhanje ili tavu, dodajte slatko vrhnje i šećer, dobro promiješajte i zagrijavajte do trenutka dok uz rub posude ne primjetite mjehuriće. Maknite s vatre jer krema ne smije zavrijeti. Umiješajte želatinu i sve dobro promiješajte kako bi se želatina ravnomjerno rasporedila. Izvadite sjemenke vanilije. Podijelite pripremljenu kremu u zasebne posudice i ostavite u hladnjaku najmanje 4 sata. Prije posluživanja operite, očistite i narežite jagode. Narezano voće dodajte na vrh slastice koju možete poslužiti u čaši, posudici ali i samostalno, nježno izvađeno iz posudice. Lijep ali i ukusan detalj su listići mente.

Panna cotta s jagodama, slatki klasik
Profimedia