Gnudi su tipično talijansko jelo, a opisujemo ih kao ukusne njoke koje se pripremaju od ricotte, parmezana i brašna ili grisa. U doslovnom prijevodu znače goli, a razlog tome je što se pripremaju tako da se kuha te poslužuje smjesa koja bi se inače koristila za nadjevanje raviola. Osnova gnuda je sir, a ne krumpir kao kod klasičnih njoka, a omiljeni su zbog toga što se osnovnoj smjesi dodatkom špinata, divljih šparoga. medvjeđeg luka ili kadulje daje na posebnom okusu. Poslužuju se kuhani, lagano zapečeni, u umaku od rajčica ili maslaca, i koliko god su dio sjećanja na sirotinjsku kuhinju, danas su zdrava i hranjiva delikatesa. Dobro je znati da su gnudi tehnički manje zahtjevno jelo od njoka. Za njihovu izradu ne trebate rezervirati pola dana, a nema ni straha od neuspjeha, važno je ne prekuhati ih. Kuhajte ih samo dok ne isplivaju na površinu - ne duže. Kao i svaka tjestenina oni su najukusniji topli i friško skuhani, ali sasvim se lijepo daju kombinirati i drugi dan. Možete ih poslužiti samostalno, uz svježu salatu ili kao prilog mesu. Dobar tek!

Sastojci
300 g mladog špinata
10 listova svježe kadulje
150 g ricotte
sol, papar
70 g parmezana
2 jaja
100 g brašna
1 žlica maslaca

Priprema

Špinat očistite, operite i blanširajte. Ocijedite ga i nasjeckajte. U posudi pomiješajte špinat s ricottom te dodajte naribani parmezan, sol i papar te jaja. Sve sastojke dobro sjedinite te dodajte brašno. Žlicom oblikujte gnude. Pripazite da su gnudi meki, ali dovoljno podatni da se ne lijepe. Ako je potrebno, dodajte još malo brašna pri oblikovanju. Gnude kuhajte u vrućoj vodi, u koju ste dodali malo soli, oko pet minuta. Kuhane lagano izvadite iz posude, ocijedite te lagano prepržite na tavi s otopljenim maslacem i sitno nasjeckanom svježom kaduljom. Poslužite tople!

Proljetna poslastica - gnudi sa špinatom
Shutterstock