Domaće jagode sezonsko su voće u kojem se može uživati na brojne načine ali jagode su također i savršeno voće za pripremu pekmeza, marmelada, omiljenih slatkih namaza. Donosimo recept za pripremu pekmeza od jagoda, a za ovaj maksimalni užitak potrebno je minimalno sastojaka te malo vremena. Jer ovaj se domaći pekmez priprema ukuhavanjem jagoda kako bi se postigla savršena tekstura i pun okus. Pripremite staklenke, voće, posudu za kuhanje i uživajte u rezultatu. Jer ovako pripremljen pekmez odličan je dodatak za slatke doručke, pohani kruh, smoothije, palačinke, torte, rolade...

Sastojci

2 kg očišćenih jagoda
400 g šećera
1 limun, sok i korica

Priprema

Jagode operite i narežite na komadiće. U većoj posudi za kuhanje pekmeza pomiješajte šećer, jagode i sok limuna koji će biti savršen dodatak slatkim jagodama a pomoći će da se u staklenkama održi lijepa boja pekmeza. U to dodajte koricu limuna te toliko vode da prekrijete dno posude kako se jagode ne bi zaljepile. Kuhajte na laganoj vatri, uz što je moguće češće miješanje, oko 90 minuta. Preporuka je da uklanjate pjenu koja će se pojavljivati na vrhu jer čete tako dobiti gušći pekmez koji će se lakše razmazivati. Vrući, prirodno ugušćeni pekmez tamnije crvene boje ulijte u vruće, sterilizirane staklenke. Dobar tek!