Poriluk je, bez sumnje, zdrava namirnica jer obiluje vitaminima C i B6, bogat je željezom i folnom kiselinom a odličan je za reguliranje krvnog tlaka, šećera i kolesterola u krvi kao i za probavu. Iako ga se najviše jede tijekom zimskih mjeseci, u proljeće ga je dobro konzumirati kako biste podigli razinu energije smanjenju zbog onog dobro poznatog proljetnog umora. Donosimo vam recept za ukusnu juhu od poriluka s krumpirom, Grana Padano sirom i čili papričicama, po receptu našeg chefa Marina Medaka. Prijatno!
Sastojci:
2 kom poriluka, samo bijeli dio
300g krumpira
2 male žličice maslaca
1.2l pilećeg temeljca ili vode
0.2l vrhnja za kuhanje
10g čili papričica
50g naribanog Grana Padana
1 mala žličica narezanog vlasca
Priprema:
Dobro oprati i narezati poriluk. Oprati, oguliti i narezati krumpir na male kockice. U loncu prodinstati poriluk na maslacu ali paziti da ne dobije boju. Dodati čili, krumpir i temeljac. Posoliti i kuhati 20 do 25 minuta. Pred kraj dodati naribani sir te sve izmiksati. Dodati vrhnje i ponovno izmiksati te odmah servirati.