Četvrto izdanje Gault&Millau Croatia, vodećeg svjetskog gastronomskog vodiča izlazi u utorak 25. svibnja. Riječ je o vodiču koji se kroz više od pola stoljeća postojanja etablirao u 25 zemalja svijeta, a od 2018. godine prisutan je i u Hrvatskoj.
Unatoč aktualnom globalnom trenutku i višemjesečnom lockdownu koji je najviše pogodio restoransku scenu, Gault&Millau Croatia uspio je zadržati kontinuitet. Izlazak vodiča uoči još jedne upitne sezone snažan je alat za promociju hrvatske gastronomije na inozemnom i domaćem tržištu. Pogotovo što je riječ o prestižnom vodiču s velikim međunarodnim kredibilitetom.
“Bilo je teško. Morali smo produžiti rokove za nekoliko mjeseci, ali ni u jednom trenutku nismo htjeli odustati, jer smo svjesni da je Gault&Millau Croatia velika potpora hrvatskim restoranima, hotelima i ostalim ugostiteljskim objektima. Posebno u ovom trenutku, na samom početku turističke sezone, kad smo jedini svjetski vodič koji mjerodavno predstavlja i promovira hrvatsku gastronomiju i enologiju”, rekla je Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Gault&Millau Croatia. “Svi uvršteni restorani znaju da im je u ovih nekoliko godina Gault&Millau Croatia otvorio put prema kvalitetnijoj klijenteli kojoj je gastronomija važan motiv dolaska u destinaciju. Osim domaće publike, koja sve više prati zbivanja na gastronomskoj sceni, to posebno vrijedi za goste iz Austrije, Njemačke, Slovenije, Belgije i, naravno, Francuske, koji slijede preporuke vodiča jer u njihovim zemljama Gault&Millau uživa veliku reputaciju“ dodala je Ingrid Badurina Danielsson i otkrivši da će u novom izdanju vodiča biti više od 400 restorana, POP lokala i vina, nešto više nego lani.

Chef godine G&M Croatia 2020 Danijel Đekić i Tjitske Đekić, restoran Monte
Press Chef godine G&M Croatia 2020 Danijel Đekić i Tjitske Đekić, restoran Monte

Svjesni da je ovo razdoblje prepuno izazova za ugostitelje, tim Gault&Millau Croatia želi ih ohrabriti, a hrvatske chefove poticati da zajedno s malim proizvođačima hrane i vina ostanu posvećeni jelima i namirnicama svoga kraja. Jedan od njih je i chef Danijel Đekić iz rovinjskog restorana Monte, dobitnik trofeja Chef godine Gault&Millau Croatia 2020. godine.
Više informacija o Gault&Millau Croatia nalazi se na web stranici https://hr.gaultmillau.com/ a u nastavku pogledajte dva jela prošlogodišnjeg pobjedničkog restorana Monte.

Monte - Lignja na šporko s blitvenom pogačicom na kremi od blitve
Press Monte - Lignja na šporko s blitvenom pogačicom na kremi od blitve

Monte - Zeljanica, špinat, buča, kozji sir (zeleno, vegetarijansko jelo)
Press Monte - Zeljanica, špinat, buča, kozji sir (zeleno, vegetarijansko jelo)