Švicarski chef Christian Kuchler vrijedan je 36-godišnjak koji u obiteljskom restoranu Taverne zum Schäfli oduševljava maštovitim kreacijama naslonjenim na francusku kulinarsku tradiciju. Vlasnik je dvije Michelinove zvjezdice te 18 kapica gastronomskog vodiča Gault&Millau kao i brojnih drugih priznanja. Ovog proljeća po drugi put ove godine stiže u Hrvatsku, kako bi u suradnji sa chefom Michaelom Gollenzom kreirao novi gastro koncept Boutique Hotela Alhambra, jednog od top 10 najboljih hotela u Europi, koji je dio prestižnog brenda Lošinj Hotels & Villas. Chef Kuchler iskustvo je stjecao diljem Europe, u prestižnim restoranima, pod vodstvom slavnih chefova poput Alaina Ducassea, a u Hrvatsku stiže isključivo na poziv lošinjske kompanije Jadranka turizam. Kraj ovog tjedna obilježit će event nazvan 'Spring Rendezvous' u sklopu kojeg će chef Kuchler prirediti dvije večere – jednu u a la carte restoranu Alfred Keller Boutique Hotela Alhambra, a drugu, Mystery Dinner, na tajnoj lokaciji te na njima predstaviti novi gastro koncept koji je osmislio u suradnji s osobljem restorana Alfred Keller. Koliko se i sam raduje ovom novom iskustvu te koliko je oduševljen prirodom uvale Čikat i kvalitetnim namirnicama koje su mu dostupne u Malom Lošinju otkrio nam je u intervjuu.


Koliko se tradicije može pronaći u vašim jelima?
Moja jela baziraju se na klasičnoj francuskoj kuhinji. Sve – od umaka, temelja, metoda kuhanja...

Kakvu vrstu hrane poslužujete u restoranu Taverne zum Schäfli?
Poslužujemo prije svega najkvalitetnije namirnice. Primjerice, kod nas možete naći vrhunski iverak ulovljen u Bretanji ili pak piletinu iz provincije Bresse s istoka Francuske, koja ima kontrolirano geografsko podrijetlo.

Švicarski chef Christian Kuchler kuha u Alhambri
StoryGourmet Press Boutique Hotel Alhambra

Kada ste počeli kuhati? Jeste li odmah znali da želite postati chef?

Praktički sam odrastao u restoranu i već tada, kao dječak, pomagao sam svome ocu u kuhinji. Za mene je tada miris prženih jakobovih kapica bio najbolji miris na svijetu. Tako da je odmah postalo jasno u kojem će se smjeru kretati moje životno putovanje.

Koliko strpljenja i mukotrpnog rada je potrebno kako bi se stigalo do razine na kojoj ste vi sada?
Moj bivši chef Alain Ducasse jednom mi je rekao da “zvjezdanu gastronomiju čini 95 posto teškog rada i samo pet posto genijalnosti” i potpuno se slažem s tim. Kao nezavisni poduzetnik, ujutro sam uvijek prvi u kuhinji i navečer zadnji odlazim iz nje. Važno je uvijek dati najbolje od sebe kako bi tvoja izvedba bila konstantna.

Pričajmo malo o Michelinovim zvjezdicama. Jeste li jako ponosni i počašćeni što ste ih osvojili? Je li ih teže opravdati ili osvojiti?
Kad sam osvojio prvi Michelinovu zvjezdicu nisam to odmah doznao, nazvao me moj dobavljač ribe i čestitao mi. Bilo je to za mene golemo iznenađenje i primjereno smo to proslavili. Od roditelja sam restoran preuzeo 2015. godine i unutar dvije godine osvojili smo i drugu zvjezdicu. Bio je to najbolji dan u mom životu, naravno nakon rođenja moje dvoje djece. Mislim da je lakše osvojiti zvjezdicu nego je zadržati godinama. Za to vam treba puno discipline i strasti prema poslu.

Švicarski chef Christian Kuchler kuha u Alhambri
StoryGourmet Press Član Uprave lošinjske kompanije Jadranka turizam d.o.o. Peter Schoch, chef Christian Kuchler i executive chef restorana Alfred Keller Michael Gollenz

Jako se veselimo što nam uskoro dolazite u Hrvatsku, je li to vaš prvi posjet Lijepoj našoj?
Prvi put bio sam u Malom Lošinju u veljači ove godine, kada sam se upoznao s uvalom Čikat i fantastičnim timom restorana Alfred Keller u hotelu Alhambra, kojega bih volio pretvoriti u novo središte zbivanja najviše razine u Europi.

Znate li išta o hrvatskoj kuhinji? Jeste li probali neke od naših specijaliteta?
Jedan od najboljih gostiju u mom restoranu je iz Hrvatske pa sam imao priliku kušati razna hrvatska jela poput peke, ćevapa, ajvara i brojnih drugih. Sve je to on kuhao za nas i jako su mi se svidjeli svi ti moćni okusi.

Otkrijte nam, što ćete idućeg vikenda kuhati za goste u Alhambri?
Moj koncept bit će mediteranska kuhinja s azijskim štihom. Izuzetno uživam u sjajnoj ponudi vrhunskih lokalnih namirnica kojima ću se inspirirati za svoje kreacije na tanjuru.

StoryGourmet Press Jela chefa Christiana Kuchlera is restorana Taverne zum Schäfli s dvije Michelinove zvjezdice