Ima li ijedan sok koji više priziva djetinjstvo od domaćeg sirupa od bazge? Pripremale su ga naše bake i mame, red je došao i na nas! Naime, svibanj je mjesece kad bazga cvate, a njezini su cvjetovi izuzetno zdravi - bogati su glikozidima, taninima, flavonoidima, karotenima i vitaminom C. Valja ih brati po suhom i sunčanom vremenu, pazite da su sasvim rascvjetani i da ih berete na nekom mjestu udaljenom od ceste ili ostalih potencijalnih zagađivača. Za 1 litru sirupa, bit će vam potrebno nekih desetak cvjetova. Ako želite napraviti veću količinu, računajte da vam za svaku novu litru treba dodatna litra vode, dodatnih desetak cvjetova, dodatni limun i kilogram šećera… Uostalom pogledajte recept.

Recept za domaci sok od bazge
Profimedia 

Sastojci (za 1 litru sirupa)
10ak cvjetova bazge
1 l vode
1 limun
1dkg limunske kiseline ili 2 dcl limunovog soka
1 kg šećera (može i smeđi)
grančica mente po ukusu

Recept za domaci sok od bazge
Profimedia 

Priprema:

U vodu stavite limunsku kiselinu i na kriške narezan limun te u to potopite cvjetove bazge te po želji dodajte malo mente. Dobro promiješajte i ostavite da odstoji 24 sata na hladnom i tamnom mjestu. Sutradan procijedite dobivenu tekućinu, dodajte šećer, dobro promiješajte i ostavite na još 24 sata. Povremeno pomiješajte. Nakon toga je sirup spreman za ulijevanje u staklenu bocu u kojoj može trajati i do godinu dana.