Odgovor na pitanje može li se sir zamrznuti vrlo je jednostavan – da, može se. Ali iza ovog jednostavnog odgovora postoji i nastavak, jer sir nije namirnica proizvedena baš da bi se zamrzavala. Sir su teksture, okusi, mirisi, priče, pa je i svajet uvijek nastojati uživati u svježem siru. Ali ukoliko se nađete u posjedu veće količine sira, u bloku ili kolutu, zamrzavanje je dobrodošla opcija kako bi sačuvali sir za kasnije. Razlog je jednostavan, predugim stajanjem u hladnjaku sir tvrdne, gubi okus i karakteristična svojstva a zamrzavanje doprinosi da sir ne završi kao food waste.

Kako siru produžiti vijek trajanja? Isprobali smo provjerenu metodu!
Profimedia 

Ukoliko odlučite zamrznuti višak sira preprouka je da to učinite s vrstama sireva kao što su cheddar, parmezan, gauda, kozji sirevi. I dok se mogu zamrznuti u komadu još je bolja preporuka naribati sir te ga pospremljenog u vrećicu posepremiti na led, a tako odmrznuti sir je odličan dodatak za pripremu tjestenine, sendviča, lazanje, gratiniranog krumpira, pizze. Važna je i preporuka da se zamrzavaju tvrdi i polutvrdi sirevi ali ne i oni meki, kao što su Brie, Camembert, Stilton, te krem sirevi.

A što se dešava siru pri zamrzavanju? Gubitak vlage i promjena tekture, pa se često dešava da odmrznuti sir bude lomljiviji. Ukoliko zamrzavate u komadu dobro je prije zamrzavanja umotati sir u papir za pečenje, a prije konzumacije ostavite ga dovoljno dugo na sobnoj temperaturi kako bi rezvio najbolje od arome. Period čuvanja na ledu je do šest mjeseci, a ne preporuča se da zamrzavate sir narezan na kriške bez da ste iste razdvojili papirom za pečenje.