Sezona je bazge, mirisnih bijelih cvjetova koji se uglavno sabiru za pripremu sirupa te koji se sušenjem pripremaju za odličan čaj. Ali cvijet bazge, bogat antioksidansima, vitaminom C, željezom, kalijem i natrijem, koji je i odličan diuretik, može biti i poslasticom. Pohani cvjetovi bazge pripremaju se lako, umakanjem u smjesu kao za plačinke te prženjem dok ne porumene.

U sezoni smo bazge! Vrijeme je za pohanje
Shutterstock 

Sastojci

12 komada procvalih cvjetova bazge
250 g brašna
malo soli
200 ml mlijeka ili tamnog piva
ulje
šećer u prahu za posipanje

Priprema
Oprezno ispirite hladnom vodom naizmjence 12 komada procvalih cvjetova bazge te ih ostavite na kuhinjskom papiru da se ocijede. Zatim pomiješajte brašno s prstohvatom soli i tekućinom (mlijeko ili tamno pivo). Ulje ugrijte u posudi za prženje, cvjetove uronite u tijesto i popržite do svijetlosmeđe boje. Stavite ih na kuhinjski papir da se kratko ocijede te ih odmah pospite šećerom u prahu i poslužite.

U sezoni smo bazge! Vrijeme je za pohanje
Shutterstock