Tikvice su omiljeni plod ljeta, povrće koje se voli kako zbog blagog okusa tako i zbog brojnih recepata u kojima su upravo tikvice zvijezde. U salatama, juhama, pečene, pohane, nadjevene, u popčecima, slanim pitama, s rižom ili tjesteninom – mogućnosti su brojne. A naša se nepca posebno vesele jednostavnom jelu savršenom za ljetna druženja oko stola, tikvicama nadjevenim mekim kozjim sirom. Kozji sir odlično se slaže s neutralnim okusom tikvica, a ukoliko ne volite kozji sir odaberite kravlji. I dobar tek!

Sastojci
2 tikvice
4 žlice maslinovog ulja
200 g svježeg kozjeg sira
750 g rajčice
2 grančice bosiljka, timijana i origana
3 žlice bijelog balzamičnog octa
sol i papar

Priprema
Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. Tikvice operite, očistite i po duljini izrežite na tanke ploškice. Premažite ih 1 žlicom ulja i prepecite na grill tavi ili roštilju. Svježi sir pomiješajte sa soli, paprom i malo sitno nasjeckanog začinskog bilja. Na plošku tikvice rasporedite sir i po potrebi učvrstite čačkalicom. Rajčice prelijte kipućom vodom, odstranite kožicu i sjemenke, a meso narežite na kockice. Ocat pomiješajte s 3 žlice ulja, soli, paprom i ostatkom začinskog bilja te izmiješajte s rajčicama. Salsu rasporedite na tanjure i na svaki stavite dvije rolice sa sirom. Ukrasite biljem i poslužite.

Tikvice s kozjim sirom
Profimedia