Na spomen pojma kroket uglavnom pomislimo na klasične krokete pripremljene od krumpira. Ali pojam kroket puno je više od toga, posebno u Španjolskoj gdje ćete se s croquetas susretati u svakoj regiji, što uključuje brojne verzije. Croquetas su sastavni dio tradicionalne španjolske kuhinje, jelo koje je uvijek dio tapas priča, zalogaji koji oduševljavaju jer spajaju razne sastojke uvijek s istom željom - da iznenadi hrskavom površinom te sočnim, toplim sadržajem. Kremasti, bogati, španjolski kroketi jednostavno su nedoljivi, bez obzira da li su najdeveni ribom, morskim plodovima, gljivama, sirevima, povrćem (omiljena baskijska kombinacija su špinat i ovčji sir) ili naravno jamón ibérico, slavnim španjolskim pršutom.

A znate li u čemi je tajna slavnih croquetas? Ne u krumpiru, ne (kako mnogi misle) u siru, već u bešamel umaku! A kako je ljeto savršeno doba za uživanje u tapasima, uz klasiku kao što su sir, pršut, namazi i masline, mi predlažemo i krokete s pršutom. Donosimo originalni madridski recept za pripremu 24 komada.

Kroketi s pršutom
Sastojci
400 g pršuta
100 g maslaca
125 g brašna, plus količina potrebna za oblikovanje kroketa
1,5 l punomasnog mlijeka
0,2 l pilećeg temeljca
3 do 4 jaja
krušne mrvice
maslinovo ulje (ili suncokretovo)
muškatni oraščić
papar
sol

Priprema
Nasjeckajte pršut na sitne koamde (što sitnije to bolje). U srednje velikoj tavi otopite maslac. Malo po malo dodavajte brašno, uz miješanje. Kada se brašno i maslac spoje i poprime zlatnu boju dodajte mlijeko i temeljac. Miješajte oko 2 minute pa sklonite s vatre. Miješajte, blendajte bešamel dok ne dobijete smjesu bez grudica. Dodajte pršut, malo muškatnog oraščića, sol i papar po želji. Bešamel smjesu ohladite te ostavite u hladnjaku najmanje 4 sata ili preko noći. Ovaj je korak važan kako bi mogli oblikovati krokete. Prije pečenja izvadite smjesu te oblikujte krokete. Tradicionalni su okrugli ali često se poslužuju i duguljasti. Za oblikovanje koristite dvije žlice. U drugoj posudi izmiksajte jaja, na odvojene tanjure pripremite brašno i krušne mrvice. Oblikovane korokete uvaljajte u brašno, potom u jaja te potom u mrvice uz napomenu da korketi moraju biti u potpunosti prekriveni mrvicama. Pržite u dubokom ulju (možete koristiti i suncokretovo), te pečene krokete ostavite na kuhinjskom uburusu da otpuste višak ulja. Poslužite tople ali ne vruće. Dobar tek!

Pripremite ukusne krokete s pršutom
Profimedia