"To je Dom Pérignon iz 1955. Bilo bi šteta razbiti ga", zavapio je Dr. No u istoimenom filmu iz 1962. kad je James Bond bocom krenuo na njegova tjelohranitelja. "Više volim 1953.", hladno je odvratio agent 007 Sean Connery i udario protivnika bocom slavnog šampanjca. Ma koliko uloga Dom Perignona u filmu bila mala, kao velikom ljubitelju pjenušaca i šampanjaca, te štovatelju agenta 007, to mi je jedna od najdražih vinskih filmskih epizoda. Voljeni Dom Pérignon iz 1953. Connery je pio u filmu 'Goldfinger' iz 1964., a Roger Moore je u 'Moonrakeru' 1979. počeo piti Bollinger, kojem je Bond poslije postao vjeran. Ili su producenti imali neke druge razloge da se baš pije Bolly, kako ga kolokvijalno zovu.
Puno je malih, ali dobrih uloga odigralo vino kroz filmsku povijest, a imalo je i nekoliko glavnih, primjerice u filmovima 'Stranputice' te 'Dvoboj vinara', što je vrlo nespretan prijevod originalnog naziva 'Bottle Shock'. Ova trica predstavlja tri dojmljive uloge vina u hrvatskim filmovima.
"Kaj više volite? Belo ili crno? Ili možda plešivičko?", pitao je Franjo Šafranek Ernesta Fulira u najzagrebačkijem filmu 'Tko pjeva, zlo ne misli'. Gospon Fulir odabrao je "plešivičko". Ponuda se može učiniti čudnom, no takvo "plešivičko" vino ima vrlo dugu tradiciju. Austrijanci su stoljećima sadili različite bijele sorte zajedno i zajedno ih vinificirali kako bi jedna vinu osigurala svježinu, druga arome, treća alkohol, četvrta tijelo... Car Fanjo Josip uveo je to pravilo i u Sjeverozapadnu Hrvatsku i danas je ta mješavina začin brojnim plešivičkim pjenušcima. Kao mirno vino u butelju je puni Franjo Kolarić, a butelja u zagrebačkoj Vintesi stoji stoji 59,25 kuna.
"Rizling...", polako je rekao Rade Šerbedžija nakon što ga je Mira Furlan ponudila vinom. "Ma, obična graševina", odgovorila je Mira, odnosno Eva. "To je isto", uzvratio je novinar Krešimir Horvat kojeg je Rade glumio u seriji 'Putovanje u Vučjak' te filmu Horvatov izbor Eduarda Galića snimljenima prema Krležinoj drami 'Vučjak'. Horvat nije bio u pravu, ali i je. Graševine su nekad prodavali i kao daruvarski, đakovački, talijanski, banatski, kosovski rizling što je naštetilo objema sortama. Danas koristimo prava imena, a imamo i fini pjenušac Jazz zrelog i punog okusa od graševine i rizlinga. Proizvodi ga obitelj Josipović iz Bekteža pokraj Kutjeva, a boca je u osječkoj Viniti 100 kuna.
"Isuse, kak je pametan", rekla je Štefica Cvek, odnosno Vitomira Lončar slušajući potencijalnog ljubavnika Intelektualca i ne vidjevši kako ispija gemišt za gemištom. U Filmu 'U Raljama života' Rajka Grlića glumio ga je ponovno Rade Šerbedžija, a nije postao Štefičin ljubavnik, zato što su ga gemišti shrvali pa je zaspao. Često uvjerenje kako je za gemišt dobro i vino koje nije dovoljno kvalitetno da bi se pilo čisto jako je daleko od istine. Gemišt je divno piće ako se mineralna doda laganom bijelom vinu izraženijih kiselina i nježnih aroma kakvo je, na primjer, Kraljevina Puhelek iz Gornjeg Psarjeva u Svetom Ivanu Zelini. U Miva Galeriji vina butelja je 50,50 kuna.